Гледат делото на създателя на Фейсбук профила "Клане на цигани"

Булфото
share

В Районния съд във Варна е насрочено наказателно дело за престъпление против равенството на гражданите, съобщиха от съда.

Подсъдим по делото е 23-годишният С. Жечев. Повдигнатото обвинение спрямо него е по чл. 162, ал.1 от НК – затова, че чрез електронни информационни системи проповядвал и подбуждал към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност.

Според внесения обвинителен акт на 28 септември т.год. Жечев от своя компютър създал в профила си в социалната мрежа Фейсбук събитие, назовано „Клане на цигани”, илюстрирано със снимка и придружено с покана за събиране същата вечер между 19 – 22 ч. „на оръжие” пред „Козирката” във Варна.

С отправената покана и създадената група във Фейсбук от над 76 лица, 23-годишният С. Жечев подбуждал към прояви на насилие и изразяване на омраза към хора от ромската етническа общност.

Наказателното дело е насрочено за разглеждане като бързо производство. Ще се гледа от 37 състав на Варненски районен съд в зала 1А на първи етаж в сградата на съдебната палата на площад „Тракия” от 11.00 часа.

Водещи новини

Още новини