Съдия Желявска: ВСС да обясни кой забави делото "КТБ"

share

Съдебните помощници, на които разчитаме, са юристи, те минават сериозни изпити, не не са нарушители на закона. Аз се занимавам с много дейности като зам.-председател на СГС, именно за това имам нужда от помощници, на които да разчитам. Това каза в сутрешния блок на БТВ Богдана Желявска, зам.-председател на СГС.

Въпросните случаи, когато съм разчитала на помощниците ми са два, уточни Желявска.

По повод вероятността да бъде образувано дисциплинарно производство срещу нея, тя посочи: "За да се образува подобно производство трябва да има конкретни нарушения, които трябва да бъдат посочени. Досега такива няма", увери тя. В СГС работят 130 човека, само 25 от тях са поискали да си подам оставката.

Съдийката не отрече, че системата за случайно разпределение е опорочена. Тази система е "6 от 49". Тя разкри, че се е случвало 3-4 поредни дни да бъдат пускани дела на един и същи човек. "Наистина системата не работи добре. Трябва да се направи нов софтуер, който да ни се даде, за да можем да работим".

Оставката е въпрос на лична преценка, аз не смятам, че съм извършила нещо невярно. Аз не участвам в схеми, достоен човек съм. Аз съм член на международната Хагска съдийска колегия, владея няколко езика.

"Съдия Ченалова не е в моя сектор. До момента срещу нея има образувани 3 или 4 проверки", посочи зам.-председателят на СГС. Според ВСС разпределението на делото за "КТБ" и на делото "Белведере" не е извършено коректно. Желявска посочи, че делото "КТБ" е разпределено сутринта на 10 ноември, протоколът за това е бил изпратен през интернет веднага. ВСС трябва да обясни, защо един ден го нямаше публикувано и кой е отговорен за това. Датата, която носи протоколът от интернет е 9:58 часа на 10 ноември. Аз казвам, че той е разпределен с другите дела”, категорична е зам.-председателят на СГС.



 

Водещи новини

Още новини