Правната комисия в НС освободи Цветан Гунев

Булфото
share

Членовете на Комисията по правни въпроси към Народното събрание прие единодушно Проект на решение за освобождаване на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, ръководител на управление "Банков надзор". Проектът е внесен от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители.

В мотивите на вносителите е посочено, че предлаганото освобождаване на Гунев е въз основа на текст от Закона за БНБ, според който Народното събрание може да прекрати предсрочно правомощията на член на управителния съвет на банката само, ако не отговаря на изискванията на закона за изпълнение на служебните му задължения, ако е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от шест месеца или ако е признат за виновен за съществено нарушение на служебните задължения.

Като мотив за решението, вносителите посочат обстоятелството, че от средата на юни 2014 г. Гунев фактически не изпълнява правомощията си. Депутатите посочват, че към момента срещу него има повдигнати две обвинения за действия, извършени като подуправител на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор".

С решение на Софийския апелативен съд той е отстранен окончателно от длъжност на 11 декември 2014 г., тъй като с присъствието си в банката би могъл да възпрепятства провежданото разследване, се посочва още в мотивите на вносителите.

Предстои проекторешението да бъде внесено за обсъждане в пленарна зала на Народното събрание.

Водещи новини

Още новини