Димитър Костов ще оглави банковия надзор

  • 15 януари 2015 16:35

  • 1804
  • 1
Димитър Костов ще оглави банковия надзор
© Булфото

Подуправителят на БНБ и бивш финансов министър Димитър Костов по всяка вероятност ще поеме управление "Банков надзор" в БНБ след като Цветан Гунев беше освободен, съобщи "24 часа".

Комисията по правни въпроси в Народното събрание днес единодушно одобри освобождаването от длъжност подуправителя на Българската народна банка и шеф на банковия надзор Цветан Гунев.

Парламентът може да прекрати предсрочно правомощията на член на управителния съвет на БНБ ако той е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца или ако е признат за виновен за съществено нарушение на служебните задължения.

"Установено е, че при изпълнението на функциите си на подуправител, ръководещ "Банков надзор", Цветан Гунев не е приложил следващите се надзорни мерки спрямо Корпоративна търговска банка за констатирани нарушения и нередности в дейността й, изготвяните доклади не отразяват реалното състояние на КТБ, не е упражняван надлежен контрол върху дейността на служителите в повереното му управление и е поддържал със собствениците на банката отношения, несъответни на изпълняваните от него надзорни функции", пише в мотивите към проекторешението.

Димитър Костов е икономист, завършил е Университета за национално и световно стопанство през 1981 г., София. Има следдипломни квалификации в Икономическия институт в Болдър, Колорадо, САЩ и Института за публични и международни отношения „Удро Уилсън” към университета в Принстън, САЩ.

Димитър Костов е член на Управителния съвет на Българската народна банка и подуправител, ръководител на управление „Банково”, от 11 юни 2005 г., като е избран от Народното събрание за втори 6-годишен мандат, считано от 12 юни 2011 г. Преди да заеме тези длъжности, той е бил председател на УС на Асоциацията на търговските банки и изпълнителен директор на търговска банка „Алианц България” АД от август 1999 г. Бил е изпълнителен директор на „Централна кооперативна банка” АД от май 1997 г. до август 1999 г.

Заемал е следните длъжности: министър на финансите (1995 – 1997 г.), първи заместник-министър на финансите (1993 – 1995 г.), заместник-министър на финансите (1990 – 1992 г.), член на комисията по външен дълг (1993 – 1994 г.), член на Пленарния съвет на БНБ (1991 – 1997 г.), управител за България в Световната банка (1995 – 1996 г.).

Понастоящем Димитър Костов е председател на Съвета на директорите на „Монетен двор” ЕАД и на Националния съвет за платежни системи. Заместник-управляващ е в организациите от групата на Световната банка, в които Република България членува, и в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Димитър Костов е роден на 22 септември 1957 г., женен, с две деца. Владее английски език.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1804 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СБОГОМ БСП/БКП

2015.01.29 | 18:49

1
САКЪН, ЗНАЕМ КАКВО СТАНА С ФИНАНСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА КОГАТО ТОЗИ БЕШЕ МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ - ВИДЕНОВАТА ЗИМА

Добави коментар

Водещи новини