До 10 000 лева глоба за убиеца на видрата в Несебър

share

До 10 000 лева глоба и 3 години затвор грозят човека, убил видрата, която беше намерена на плажната ивица между Несебър и Слънчев бряг преди дни, съобщиха от екоинспекцията в Несебър. Това са санкциите, предвидени в закона за защитените видове, към които спада и видрата.

След подадения сигнал за мъртвото животно експерти от РИОСВ-Бургас извършиха проверка, която показа, че животното има рана от вътрешната страна между задните крайници.

Поради наличието на рана е образувано досъдебно производство, което да установи извършителя и той да си понесе съответните санкции, тъй като видрата е защитена от закона.

Според него за такова престъпление се лежи в затвора за 3 години или се налага пробация, също така дръзналия да убие видрата ще трябва да се бръкне с 5000 лева, ако е частно лице, или 10 000 лв., ако е юридическо.

Видрата е защитен вид, включен в Закона за биологичното разнообразие. Тя е вписана и в Червената книга на България, Списъка на IUCN, Конвенцията CITES, както и в Бернската конвенция.

Водещи новини

Още новини