Седмина с лидер Ахмед Муса с обвинения за джихадистка пропаганда (видео+обновена)

Булфото
share

Седем души са обвинени за проповядване на антидемократична идеология на "Ислямска държава", съобщи на пресконференция  заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. Според прокуратурата те са представлявали организирана престъпна група с лидер Ахмед Муса. Седмината са обвинени също, че са извършвали пропаганда за война.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев коментира, че това не е клетка на "Ислямска държава", но е можело да бъде. От агенцията са следили задържаните повече от година и половина и са решили да действат в момента, в който са забелязали началото на опити за набиране на бойци за "Ислямска държава" и призиви за джихад.

Установили са, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти за Сирия и от Сирия към Западна Европа. По думите на Писанчев подобни операции са практика в Европа и се провеждат в Австрия, Франция, Германия и Великобритания.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че акцията е била планирана за декември, но се е наложило да се действа незабавно заради изтичане на информация, която е била публично оповестена, предаде БТА. По думите му е бил публикуван съдебен акт, с който се разрешава претърсване на адрес в Пазарджик.

Групата е действала от юни до ноември 2014 г. в Пазарждик, а нейни членове са били Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерждан Исмаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова.

Всичките са българи от ромски произход, каза Борислав Сарафов. Целта им според разследващите е била да проповядват антидемократична идеология, изразяваща се в разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Второто обвинение е, че от юли до ноември 2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград са вършили пропаганда за война словесно и чрез публикуване на фотографии, видеоматериали и колажи в интернет с логото на "Ислямска държава". На тях се забелязва и световна карта с логото на "Ислямска държава" и надпис "България ще бъде първата страна на Балканите, в която ще се развее великото черно знаме", посочи Сарафов.

Ахмед Муса е извършвал и проповеди в интернет на фона на знамето на "Ислямска държава". Разследващите са разпитали около 30 свидетели, а първоначално са били задържани общо 26 човека, добави Сарафов.

Председателят на ДАНС заяви, че в тези държави е прието специално законодателство, което инкриминира публичното участие в бойни действия на страната на терористични групировки и набирането на доброволци. Според него ние също се нуждаем да преосмислим нашето законодателство в тази връзка. Владимир Писанчев отрече днес информациите за българи, които се сражават за "Ислямска държава".

Той добави, че не е засечено и финансиране от страна на "Ислямска държава" към задържаните хора. Разследващите обаче са установили, че чрез дейността си групата е събирала пари, които са били давани на Ахмед Муса. Тепърва ще установяват за какво ги е ползвал той.

Главният прокурор заяви, че това не е разследване, насочено срещу етническа група, определена религия или има за цел накърняване на религиозните чувства на наши съграждани. Той добави, че в акцията са участвали над 40 прокурори и следователи от Пловдив и Пазарджик, над 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР.

Полицаите са имали задачите да осигурят пълната безопасност на разследващите екипи и да бъдат предотвратени евентуални опити за провокиране на безредици.

Водещи новини

Още новини