Цветанов ме натопи, обяви шефът на САС Пенгезов (видео)

share

След изписаното снощи в медиите, че съм обвиняем във връзка с обществена поръчка, не мога да повярвам какво ми се случва. Но на тези географски ширини и болшевишките методи, с които си служи прокуратурата, явно може да ти се случи всичко. Това заяви пред медиите председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, предаде репортер на Novini.bg.

Получих призовка във вторник да се явя в ДАНС на 28 април в 11 часа, където ще ми бъде повдигнато обвинение, обясни той.
Припомняме, обществената поръчка не беше по ЗОП, а малка обществена поръчка.
Всичко това ми се случва заради изпратен донос на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, допълни Пенгезов.

Веднага след получаването на доноса в съда бе извършен финансов одит, бяха проверени всички документи и ми бе съставен акт от 5 000 лева. Още си спомням одитора, който ми каза, че задължително трябва да получа наказание, разказва Пенгезов.

Така било разпоредено. Впоследствие това наказание се превърна в административно нарушение и беше заведено дело срещу неизвестен извършител. Колегите ми съдии бяха викани от време на време и разпитвани от прокурор Дойчев и почти всеки разпит завършваше с едно и също: „Признай си, за да няма наказания“.

Пенгезов, с традиционното си чувство за хумор, подчерта, че този прокурор вече си е получил "захарчето" и е повишен в прокурор в Апелативна прокуратура.

Близо година бе пълна тишина относно това производство. Когато прокурор Цацаров встъпи в длъжност и прецени и заяви, че няма и не иска да се работи по дела срещу неизвестен извършител, аз лично отидох и му съобщих за това дело и че аз съм този неизвестен извършител, тъй като смятах и да се кандидатирам за втори мандат председател на Софийския апелативен съд. Тогава Цацаров не знаеше и дори се изуми, допълни магистратът.

Сигурен съм, че ще бъда оправдан, но ще остана за около 3-4 години безработен магистрат, защото в понеделник ще ми бъде повдигнато обвинение. В сряда най-вероятно ще бъда отстранен от длъжност, но докато тече съдебният процес, няма как да бъда на работа. Искам да подчертая, че отново ще се кандидатирам за председател на САС, категоричен бе Пенгезов.

Няма магистрат, на който да не оказвано влияние и аз, като председател на най-важния съд в страната, ми е оказвано влияние от човека, който разполага с баницата, всички знаем кой е. Това е Делян Пеевски и индиректно с негови колеги, адвокати е трябвало да повлияе на съдиите от САС да оправдаят Митхат Табаков.

Също така го били съветвали, че ако не изпълнява определени разпоредби, нов мандат ще види през крив макарон.

Пенгезов заяви, че по времето на Цветанов е получавал "директни чукове", тъй като бившият вътрешен министър много е искал да бъде арестуван Алексей Петров. „Тогава чуковете идваха директно. Както знаете, има една поговорка - „Думам ти, дъще, сещай се, снахо“", завърши Веселин Пенгезов.

Водещи новини

Още новини