И ВСС с позиция за изказването на Местан

share

След няколко неправителствени организации и Висшият съдебен съвет излезе със становище по повод изказването на Лютви Местан от парламентарната трибуна. Поводът беше освобождаването на Октай Енимехмедов от ареста.

В позицията си до медиите ВСС призовава представителите на законодателната и изпълнителната власт, както и всички политици в България, да се въздържат от непремерени изявления, чрез които се поставя под съмнение дейността на органите на съдебната власт и се внушава недоверие в обществото към нея.

Съветът заявява, че не приема обвинения, че съдът и прокуратурата със своите актове покровителстват някоя от страните в процеса и напомня, че всяка от страните има право да обжалва съдебните актове.

В случай, че представителите на някоя от останалите власти, или който и да е български гражданин, имат данни за извършени нарушения от конкретни магистрати, следва да реагират за това по предвидения в закона ред.

Висшият съдебен съвет намира, че публичните внушения за пристрастност на магистратите, неподкрепени с факти, са форма на натиск върху независимостта на съдебната власт и рушат нейния авторитет, пише в позицията.

Междувременно от пресцентъра на ДПС разпространиха становище на председателя си Лютви Местан по повод становището на магистратите.

Разбирам позицията на Висшия съдебен съвет, макар да нямам обяснение защо ВСС бе толкова мълчалив или в най-добрия случай неуместно предпазлив по повод на многобройните откровени и груби намеси в независимата съдебна власт от страна на най-висши представители на изпълнителната власт в периода юли`2009 – май`2013 г., посочва той.

За разлика от тях, както вече подчертах в Изявлението си, ние никога не сме се намесвали в работата на съдебната власт нито по отношение на кадруването, нито в което и да е конкретно дело, въпреки десетките съдебни производства срещу кадри на ДПС. Независимостта на съдебната власт няма проблем, свързан с ДПС, категоричен е Местан.

Позицията на ВСС според него е разбираема от гледна точка на конституционните функции на този орган, с уговорката за необходимостта да е била последователна.

В същото време съжалявам, че ВСС не е сметнал за необходимо да отчете последвалото Отвореното писмо на Съюза на съдиите в България, мое Изявление, където нарочно уговарям, че не визирам съдебната власт като институция, и обосновавам разликата между онова, което ВСС определя като „недопустима намеса в съдебната власт“, и задължението на един политически лидер да артикулира собствено от трибуната на Парламента реално прокламираните реакции на стотици хиляди български граждани, примесени с гняв, възмущение и болка, по повод на променената мярка за неотклонение на потенциалния убиец на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, допълва лидерът на ДПС.

В заключение, аз не по-малко от ВСС очаквам с нетърпение мига, когато Европейската комисия ще снеме мониторинга от България по глава Правосъдие, завършва изказването си Местан.

Водещи новини

Още новини