Прокурори търсят в общината връзка на фирми с Бойко Борисов и Орлин Алексиев

share

Прокурори и полицаи влязоха в Столична община и в Общинска банка. Седем часа продължи проверката, при която бяха търсени документи, но до късно вчера разследващите запазиха в тайна по кое дело е внезапната акция.

Магистратите изискали архиви за обществени поръчки и фирмите, които са ги спечелили, пише "Труд", позовавайки се на запознати с разследването. Интересът им бил дали дружествата по някакъв начин са свързани с двама души - лидера на ГЕРБ и бивш кмет на София Бойко Борисов и общинския съветник от партията му Орлин Алексиев.

Заговори се и че претърсванията са продължение на акцията от миналата седмица, когато цивилни нахлуха в автокъщата, дома и заведението на общинаря Алексиев, който участва в рали "Дакар". Той обяви, че обиските срещу него са сценарий за "кражба на Общинска банка."

Електронни медии съобщиха друга версия - че тарашите са по сигнал на бизнесмена Христо Ковачки за нарушения в Общинска банка. Но от офиса на енергийния бос опровергаха тази информация.

Около 9,30 ч автомобили с обвинители и полицейски коли спряха пред сградата на кметството на ул. "Московска". Същото се случи и пред Общинска банка на ул. "Врабча". Прокурорите влязоха в сградите, а униформените останаха отвън да охраняват, пише "Труд".

Служители в общината и банката казаха, че магистратите търсели кабинета на Алексиев и останали учудени, че той няма такъв в нито една от двете сгради. После разговаряли с експерти по финанси, които им съдействали. Претърсванията приключиха в 16,30 ч и разследващите си тръгнаха с чанти и класьори с документи.

Междувременно агенти на ДАНС обискираха офис на петролна фирма на столичния бул. "Черни връх". Акцията им обаче не била свързана с общината и банката.

Водещи новини

Още новини