Столична община дава на съдебен изпълнител гратисчиите

share

Столичната община започва да дава на съдебен изпълнител гратисчиите, които не са платили актовете си за пътуване без превозен документ. Зам.-кметът Любомир Христов вчера е разписал нужните документи и процедурата вече е в ход за първите 20 случая, пише "Труд".

Става въпрос за столичани, които имат по повече от един неплатен акт за пътуване без пари в градския транспорт. Максималната санкция за нарушението е до 100 лева. Глобата на място е 20 лева.

Някои от пътниците обаче отказват да я платят, тъй като са наясно, че сумите по актовете досега трудно се събираха. С това беше ангажирана Националната агенция по приходите. "Темповете на процеса по

Само през 2013 г. са били съставени близо 8 000 акта на пътници без карта или билет.

"Цената на пътуването вече 10 години е ниска, а превозите се субсидират от общинския и държавен бюджет. Очевидно е, че хората, които пътуват, без да плащат, ощетяват всички останали", смята Христов.

Това намалява приходите в системата и инвестициите за модернизация и развитие на транспорта. Според последното преброяване гратисът е около 10%, но според неофициални данни процентът е в пъти по-голям.

Столичната община е поискала от съдебен изпълнител да предприеме всички нужни действия по закон за събиране на дължимите суми. Така според процедурата първо се налага запор на заплати, банкови сметки, а ако длъжникът няма такива, следва опис и публична продан на движимо или недвижимо имущество.

Разходите за съдебния изпълнител се поемат също от длъжниците.

Водещи новини

Още новини