Взривовете в Челопечене са били умишлени

share

Пет години след ужасяващата сутрин за цяла София и покрайнините, когато гръмнаха складовете за боеприпаси в квартал Челопечене, мистериите около взривовете все още са повече, отколкото отговорите. „Нищо случайно няма, заметоха следите си за кражби за милиони левове", разкри сензационно пред „Всеки ден" бивш военнослужещ, а по-късно охранител в държавната фирма „Моба", пише "Новинар".

Тъкмо това предприятие пазеше складовете в софийския квартал, докато не гръмнаха и не се наложи спешното пращане на почти целия състав на Военна полиция, който да обезпечи охраната.

Бившият военен разказа шокиращи факти около взривовете на 3 юли 2008 г., за да стигне до извода, навързвайки ги един по един, че експлозиите са били абсолютно контролирани умишлени и са били с цел да замажат крупни далавери с боеприпаси. И започва признанията си от това, което е видял в Челопечене, а и дочутите разговори на високо ниво в Министерството на отбраната по време на взривовете, с думите, че и до днес никой не знае колко и какво точно е гръмнало.

Той дава пример с противоречивата информация за съхраняваните муниции в поделението още в първите часове на експлозиите. От 2 тона тротилът скача на 10, а накрая стига до числото 20, което се оказва и окончателното количество в експертизите след шокиращите за цяла София гърмежи часове наред, пише "Всеки ден".

Освен това имало и разминавания за броя на снарядите, като в първите минути военното министерство е получило данни за не повече от 1000 тона, докато накрая става ясно, че количеството е над 2500 тона.

„Когато бившият шеф на Генералния щаб Никола Колев каза, че със сигурност боеприпасите са не по-малко от този брой, а от канцеларията на тогавашния военен министър Николай Цонев съобщиха за 1000 тона по-малко, стана ясно, че някъде документацията за поделение 18 250 куца". Според експертите, а и според военнослужещите, ако бяха гръмнали всички 20 тона тротил, както и всички описани боеприпаси,

София щяла да бъде срината със земята поне до хотел „Плиска", а жертвите щели да са хиляди. Източникът на „Всеки ден" разкри и още една любопитна подробност - че количеството на тротила и взривателите не е надвишавало повече от 2 - 3 тона и респективно - 25 хиляди броя. Същото се отнасяло и за мунициите, които не били повече от 500 тона.

„Това означава, че някъде през годините са изчезнали поне 1500 тона артилерийски оръдия и над 15 тона тротил и взриватели", разяснява бившият военен. Той е твърдо убеден, че злощастните взривове на 3 юли 2008 г. са били с цел да се прикрие кражбата за милиони. И смята, че всички липсващи боеприпаси са били изнесени от пределите на държавата отдавна.

„Иначе защо ще гърми цялото поделение при 18-градусова температура рано сутринта?", пита той и добавя, че документацията за съхраняваното количество в Челопечене е била подправена месеци, а дори години преди експлозиите.

Според бившия охранител от „Моба" дори на най-високо ниво във военното министерство не е бил ясен точният брой на мунициите в складовете, което е довело и до противоречивата информация след взривовете. В Челопечене пък още се носи слухът, че може би гръмналото поделение имало доста по-различно предназначение през годините от съхранението на снаряди.

Местните развиват теорията, че складовете са били взривени, за да се прикрият ракетни силози за изстрелването на балистични ракети, за които само военното разузнаване знаело.

„Никой не може да разкрие подобна информация, дори да е вярна", коментира ексвоенният, запознат със сагата „Челопечене" и се аргументира с факта, че повечето данни са засекретени.

Водещи новини

Още новини