Записан по скандала "Ситнилски" иска нов мандат

share

Шефът на съда в Свиленград Христо Георчев, един от записаните с изтекли бръмбари по лобисткия скандал "Камен Ситнилски", иска да е началник още пет години. Георчев, срещу когото няма да има дисциплинарно дело за лобиране Ситнилски да влезе във Висшия съдебен съвет, кандидатства за втори мандат, пише "24 часа".

57-годишният Георчев е бил следовател до 2008 г., когато оглави районния съд в Свиленград. Заради участието му в конкурса работата му е проверена и е оценена като “добра”. Той е възразил, че заслужава най-високата оценка - “много добра”. Припомня, че съдът в Свиленград е един от най-натоварените в страната заради делата за контрабанда и нелегално преминаване на границата.

“Предвид осъдените 1000 чужди граждани от Руанда, Еритрея, Сирия, Афганистан, Тунис, преминаващи през залите на съда, и евентуално пренасяне на някои “екзотични” болести организирах ежемесечна дезинфекция на цялата сграда”, пише той.

Георчев е представил 56 страници концепция за развитието на съда. Но според атестационната комисия на ВСС той “не притежава в пълна степен необходимите качества, за да бъде назначен за шеф на съда”. В документа се цитират нарушения в работата на съда и че Георчев като началник не е “предотвратил своевременно проявите на интригантство в съда”.

ВСС ще реши в четвъртък кой да е съдебен шеф в Свиленград.

Водещи новини

Още новини