Таксиджията и преди хващан да кара пиян, привлякоха го като обвиняем

Булфото
share

Таксиметровият шофьор е привлечен като обвиняем заради катастрофата на бул. "Цариградско шосе", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

По повод възникналото на 10 юли 2013 г., около 20.20 ч. пътнотранспортното произшествие в гр. София, на бул. „Цариградско шосе” е започнато досъдебно производство, под ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП). На 11 юли 2013 г. е привлечен в качеството на обвиняем Михаил Куртев. Той е обвинен, за това че на 10 юли 2013 г., в гр. София, на бул. „Цариградско шосе”, при управление на лек автомобил „Хюндай” е нарушил правилата за движение по пътищата.

Куртев се е движил с несъобразена скорост, загубил е контрол над автомобила и е излязъл в дясно от пътното платно, при което е предизвикал пътнотранспортно произшествие с 12 пешеходци. По непредпазливост е причинил смъртта на Станислава Асенова и средни телесни повреди на повече от едно лице. Престъплението е извършено в пияно състояние – Куртев е управлявал автомобила с концентрация на алкохол в кръвта си 1,89 на хиляда. Деянието представлява особено тежък случай.

За извършеното от Михаил Куртев престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 г. до 15 г. През 1998 г., Куртев е бил признат за виновен, за това че е управлявал моторно превозно средство (МПС), с концентрация на алкохол в кръвта си 2,0 на хиляда и му е наложено административно наказание – глоба.

Спрямо Михаил Куртев е постановено задържане до 72 часа и СГП ще внесе искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

На брифинг началникът на Пътен контрол-КАТ Иво Кирилов заяви: "Шофьорът на катастрофиралото такси има седем наказателни постановления за нарушения. През 1998 година е установено, че е управлявал автомобил след употреба на алкохол, има и присъда за алкохол – глоба и лишаване от право за управление на МПС за определен срок. Изтърпял е наложените му наказания. Сред нарушенията му като водач на таксиметров шофьор е имал нарушения за нередовни документи и за неправилно паркиране и престой. Към момента се установява дали е имало или не клиент в автомобила при катастрофата вчера.  Към 2011 – 2012 година шофьорът на таксито е бил изряден шофьор – няма неплатени наказателни постановления, за всички престъпления, които е извършил е заплатил глобите и наказанията".

Зам.-директорът на КАТ - София инспектор Иво Писанов каза: "Трагедията във вчерашната случка не се крие в това дали е обезопасено място или не, трагедията е, че един 35-годишен човек е седнал да кара и да вози хора с 2 промила алкохол".

Водещи новини

Още новини