ВСС: Името на операция М.И.Л.Е.В. засяга авторитета на съдебната власт

Булфото
share

Висшият съдебен съвет (ВСС) днес прие проекта на становище за проведената операция М.И.Л.Е.В.

Един от вносителите на предложението - Юлия Ковачева обясни, че са изготвили проект за становище по повод операцията, в което се казва „На 18.01.2013 година в медиите се публикува информация за проведена полицейска информация М.И.Л.Е.В. Абревиатурата на операцията съвпада с фамилията на съдия Теодор Милев, който е потвърдил мярката за неотклонение домашен арест, която той е наложил на Звезделин Методиев. ВСС заявява, че правовата държава е обща грижа на всички.

ВСС като орган, който представлява съдебната власт, следва ясно да изясни своето становище. Членът на ВСС Румен Георгиев призова предложението да бъде подкрепено с едно изключително уважение към Министерство на вътрешните работи. „Нека не затрудняваме колегите от МВР, в съдебната система има много дълги имена с тирета и ако МВР си прави абревиатури на всички, няма да им стигнат думите в речника”, каза Георгиев.

Прякото съвпадение на името на операцията и съдията засяга както отделния съдия, така и авторитета на съдебната власт. Постъпи предложение за среща с вътрешния министър Цветан Цветанов по повод на операцията, се посочва в становището.
Магистратите приеха предложението с 14 „за” и 1 „против”.

Водещи новини

Още новини