Закон спасява от затвора 50 000 иманяри

share

Десетки дела срещу иманяри са обречени на пълен провал, ако се приемат предлаганите промени в Закона за културното наследство. Това се посочва в писмено становището на прокуратурата, изпратено до парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии по повод проектозакона, предлаган от Министерството на културата, пише 24 часа.

Разглеждането на новите текстове в комисията предстои до месец, после законът тръгва към пленарната зала.Поправките ще оставят страната ни без културно наследство, като го унищожат съвсем "законно", категорични са и от Националния исторически институт с музей към БАН. Голяма е опасността това да предизвика и остра реакция от европейските научни среди, защото измененията противоречат на Европейската конвенция, предупреждават от БАН.

Според една от предлаганите промени, записана в член 7, обвиняемите ще могат да се оправдават, че не са имали какъвто и да е умисъл да иманярстват. Така извършителите на престъплението ще могат лесно да се измъкват от затвора, коментират в становището си прокурорите.

Проектозаконът взриви около 10-ина организации и институции начело с Върховната касационна прокуратура. Те изразяват възмущението си от него в писменвид до председателя на комисията в НС Даниела Петрова.

Обратното - да се дадат още повече права, пък искат от Съюза на нумизматичните дружества - Велико Търново. България е разположена на кръстопът на много древни цивилизации и се нарежда по богатства от находки след Италия и Гърция. Факт е, че бандити продължават да крадат и продават антики ежедневно, като трупат огромни приходи. По оперативни данни на МВР всеки ден над 50 000 души търсят съкровища по българските земи. Иманярите имат стройна организация и добра подготовка като повечето престъпни структури.

На върха им стоят няколко едри бизнесмени, които генерират огромни приходи от износ на антики. Около $ 40 млн. лв. годишно се въртят от търговия с културни ценности. Набезите в Рациария, Видинско, са един от най-драстичните примери за иманярство през последните 20 г., посочват експерти. Там различни банди системно ровят с багери всеки ден в продължение на години.

Промените носят реален риск заинтересовани колекционери да получат по абсолютно законен път ценни находки. После може да попаднат веднага в ръцете на едри ценители, които имат голям финансов интерес да търгуват с артефакти.

Водещи новини

Още новини