ВСС се отчита

share

Висшият съдебен съвет ще отчете свършеното за първия месец от конституирането си. Отчетът ще бъде представен от председателя на съвета Соня Найденова, предаде БНТ.

Основното предизвикателство пред висшите магистрати е изборът за нов главен прокурор, който ще ръководи прокуратурата през следващите седем години. До момента са направени три номинации - тези на шефа на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, на зам.-главен прокурор Галина Тонева и на шефа на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.

Изборът е насрочен за 20 декември, но вероятно никой от тримата кандидати няма да събере нужните 17 гласа и ще се стигне до нова процедура. Висшият съдебен съвет още не е решил дали да промени правилата на гласуване, както предложи Сотир Цацаров. Той трябва да избира дали да пристъпи към електронен вот или към избор чрез жребий.

Заради инспекцията на експерти на Европейската комисия миналата седмица предложението не беше обсъдено. В Брюксел са особено заинтересувани от избора и безупречната репутация на кандидатите.

Водещи новини

Още новини