Икономически и криминален отдел в АСП

Булфото
share

Това каза на брифинг Борислав Сарафов, председател на Апелативната специализирана прокуратура.

По думите на Сарафов – криминалният отдел ще се занимава с престъпления като наркоразпространение, трафик на хора, убийство, отвличане, а икономическият - контрабанда, пране на пари, източване на банкови сметки. Делата ще се разпределят на случаен принцип, но в двата различни отдела.

В АСП ще се възлага надзор, като прокурорът ще да познава делото в детайли, а при необходимост ще се назначава надзорен прокурор. Такава практика има по делото „Килърите”, което се гледа сега.

Предвижда се създаването на методика за разкриването на организирани престъпни групи. Прокурорите, които желаят да участват в този проект, са предимно от районните прокуратури, което налага тяхното обучение, обясни Сарафов. Той категорично заяви желанието си за добрия диалог с журналистите: „Общественото внимание логично ще се концентрира върху нашата дейност”.

Нашата дейност реално ще започне от 1 януари 2012 г. Дотогава обаче са необходими още много процедури, материално-техническо обезпечаване. Сградата на „Черковна” до края на месеца ще е готова, подчерта председателят на АСП.

По повод коментари, че в България вече нямало организирана престъпност, той посочи, че групите, ръководени от „бизнесмени” отговарят на всички критерии за организирана престъпност – йерархичност, заграбване и т.н. Според Сарафов - у тях се е породило чувство за безнаказаност и се превърнали в символи на България. Така той изтъкна необходимостта от създаване на специализирани структури за противодействие на организираната престъпност.

„Прокурорите, които работят срещу организираната престъпност, е необходимо да познават нейните лидери. Необходим е задълбочен анализ на паричните потоци, което предполага сериозна подготовка и опит. Затова трябва специализация и натрупване на опит”, допълни Борислав Сарафов.

Водещи новини

Още новини