Станишев иска да се създаде Европейски пакт за социално развитие

share

Председателят на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев предложи да се създаде Европейски пакт за социално развитие като баланс на Пакта за растеж и стабилност.

От 25 милиона безработни в страните от ЕС, 5,5 милиона са млади хора, а 115 милиона европейски граждани живеят в риск от бедност. "Затова са необходими конкретни мерки", коментира Сергей Станишев, предаде БНР.

Европейските социалисти специално акцентират, че поне 25 процента от европейската кохезионна политика трябва да бъдат насочени към социалната сфера, а също така трябва да бъде отделен специален фонд за гарантиране на младежката заетост.

Сред идеите, които Сергей Станишев припомни за увеличаване на бюджета на страните-членки на ЕС, е въвеждането на данък върху финансовите транзакции: "В това число и по-сериозното облагане, прогресивно облагане, и на капитала, и на доходите на хората, които са по-заможни".

Председателят на Института за социална интеграция Катя Колева настоя за дългосрочна политика за решаване на проблемите с безработицата след младите хора: "Да се чувстват полезни тук при нас в България, да искат да останат и да работят, а не само за шест месеца някой да им осигури пред техния работодател минималната работна заплата, пък било то и с осигуровките".

Необходима е промяна в модела на икономическо развитие на страните от ЕС, коментира Алфред Гузенбауер, бивш канцлер на Австрия. Той призова да не се тласкат хората с ниски доходи към бедност чрез нови такси и данъци.

Водещи новини

Още новини