Искат въвеждането на пенсионна възраст за военните

share

Депутатът от Коалиция за България Спас Панчев попита от трибуната на парламентарния контрол министъра на военните Аню Ангелов относно промените в заплащането на военните. 

Той заяви, че се носи слух, че във военното ведомство няма пари за социални дейности. Панчев съобщи, че доверието във военните е паднало драстично, независимо от участието им в гасенето на пожарите.

Депутатът Владимир Тошев заяви от трибуната на НС, че наистина е важна темата със заплатите в Българската армия. Той поясни, че условията, в които работят военните не могат да бъдат гарантирани от Кодекса на труда. Тошев добави, че знае, че военните сами са се отказали от всичко, но поясни, че е нужно България да се грижи за тях.

От своя страна министърът на военните Аню Ангелов заяви, че за да се разреши проблемът най - лесно, парламентът може да  вдигне бюджета на министерството. "Сега обаче всичко зависи от преговорите с Министерство на финансите и от възможността да се направят икономии", заяви Ангелов. Той призна, че от три години заплатите на военните са замразени.

Министърът припомни, че военнослужещите имат една привилегия и това е, че при тях при пенсиониране се изисква само стаж, без да се изисква възраст. "Такава привилегия не съществува в почти нито една страна от ЕС", каза Ангелов. По думите му, може да се въведе една пределна възраст за пенсиониране и така на практика се уеднаквява режима на всички останали работещи в страната. "Това е в интерес на самите военнослужещи", добави още министърът.

Ангелов съобщи, че ще изисква отпуските на военнослужещите да се измерват в календарни дни, а не както е сега в работни дни.

Червеният депутат Спас Панчев призова военните да изпушат по една цигара до сградата на Министерство на финансите, за да разбере Симеон Дянков, че те наистина имат проблем с ниското заплащане. От своя страна Аню Ангелов заяви, че се надява повече да не чува такива призиви, защото те не са законосъобразни.

Водещи новини

Още новини