Станишев: ГЕРБ не постигна нито една национална цел

share

Нищо не се случва в пленарна зала, нищо ново. Страстите от вчера са вече уталожени. А днес сме 21 септември и ако се вярва на правителството, днес трябваша да е преборена организираната престъпност и корупцията, за да види ЕС и България да влезе в Шенген, днес трябваше да има заключение на Съвета по вътрешни работи на ЕС за членството на България в Шенгенската зона.

Да, ама не! Минаха три години от управлението на ГЕРБ, а те обещаха, че през март 2011 година България трябваше да е в Шенген. А тя е далеч от него. Това каза от парламентарната трибуна председателят на БСП Сергей Станишев.

Още през 2010 година започнаха да се появяват негативните сигнал, първо от френският министър на външните работи, после - от президента на Франция.

Кой плаща сметката за всичко това? Сметката плащат обикновените български граждани. Отговорност за провала с Шенген носи правителството на ГЕРБ. Точка. Правителството на Костов постигна начало на преговорите за членството в ЕС, правителството на Саксккобурготски постигна приключване на преговорите, моето правителство постигна... А какво постигна правителството на ГЕРБ? Нищо, отговори си Станишев.

Правителството на ГЕРБ не постигна нито една национална цел, подчерта лидерът на БСП. Ясно е, че европейската подкрепа вече я няма, но българските граждани плащат всеки ден сметката, че при това управление монополизацията и корупцията станаха истинска държавна политика, заяви Станишев.

По думите му следващият доклад на ЕС за България ще е след мандата на ГЕРБ, което означава, че е паднало доверието към това управление и се чака следващото правителство.

Водещи новини

Още новини