Дянков с ултиматум към МВР и МО: Заплати срещу привилегии

share

Сделка “по-високи заплати срещу отказ от привилегии” предлага на силовите ведомства финансовият министър Симеон Дянков. Това става ясно от негово писмо, разпространено от “Медиапул”.

То е изпратено на 5 септември до министрите на отбраната и вътрешните работи Аню Ангелов и Цветан Цветанов, както и до председателя на ДАНС Константин Казаков. Финансовото министерство вчера потвърди, че Дянков е пратил писмо до колегите си, но категорично отказа да публикува кореспонденцията, защото била служебна. Министерството отказа да коментира детайли от писмото и само уточни, че въпросът за заплащането вече няколко седмици се дискутира в работни групи с участието на МВР, МО и ДАНС.

Ако силовите ведомства се откажат от дългия платен отпуск на служителите си и големия брой заплати при пенсиониране, ще има ресурс за увеличение на заплатите в МО с 5,8%, в МВР - с 11,7%, и в ДАНС - с 12%, сочат изчисленията на Дянков. Така средното увеличение на заплатата във вътрешното ведомство би било 117 лв., в отбранителното министерство - 57 лв., а в ДАНС - с 238 лв.

По последни данни МВР разполага с 58 170 щата, а въоръжените сили възлизат на 44 100 души. Не е ясно колко са работещите в ДАНС. Грубите сметки сочат, че увеличението, предложено от Дянков, ще струва около 55 млн. лв. за МВР, към 20 млн. лв. за МО и около 5 млн. лв. за ДАНС през 2013 г., т.е. общо около 80 млн. лв. за трите служби на година.

Досега нито едно правителство не се е осмелявало да отнеме привилегиите на работещите в силовите ведомства. Платеният годишен отпуск в МВР и ДАНС е максимум 52 дни, а при постъпване на работа - 42 дни. В Министерството на отбраната той е съответно 40 и 30 дни. Ако се съгласят на сделката с Дянков, работещите в силовите структури ще трябва да се съгласят с максимум 32 дни платен годишен отпуск, какъвто е таванът за държавните служители.

Другата ценна привилегия за работещите в МВР, МО и ДАНС е големият брой заплати, които се получават при пенсиониране. За вътрешното и отбранителното ведомство те са до 20, а за ДАНС - до 15. В същото време държавните служители получават максимум 10 заплати, когато се пенсионират.

Сметките на Дянков сочат, че при отказ от по-дългите отпуски в МВР ще се осигурят 32,5 млн. лв., които са достатъчни за 7% увеличение на заплатите. Ако полицаите се простят и с половината от 20-те заплати, ще се освободят още 22 млн. лв. за допълнително увеличение от 4,7%. В МО отпуските ще са достатъчни за едва 1,3% ръст на заплатите, защото ще освободят само 4,4 млн. лв. Отказът от заплати при пенсиониране обаче ще осигури 15,5 млн. лв., които ще стигнат за още 4,5% увеличение на възнагражденията. В ДАНС премахването на дългия отпуск ще освободи 2,9 млн. лв., т.е. пари за 7% ръст на заплатите и съответно още 5%, или 2,1 млн. лв. при отказ от 20 заплати при пенсиониране.

Водещи новини

Още новини