Илияна Йотова: Борбата за ориенталския тютюн ще е тежка

share

Трябва да защитим националната си позиция и българската икономика пред Европейския парламент. Ясно да заявим каква вредата за икономиката ще нанесе забраната за производството на ориенталския тютюн. Това каза еврокомисарят Мария Габриел от Европейската народна партия в сутрешния блок на БНТ.

Иляна Йотова, представител на европейските Социалисти и Демократи,  бе категорична, че е много  тежка тази борба и няма да е никак лесна. "Имаме два календарни месеца да лобираме сред нашите колеги- евродепутати. Нямаме алтернатива за тези райони и над 200 000 българи ще останат без препитание. Страните от бившето разширение и страните от бившия източен блок много добре разбират какво ще се случи. Тази забрана за точно тази съставка в ориенталския тютюн наистина ще обезлюди цели райони", заяви още тя. Според нея още през 2010 те са успели да отбия първата атака в тази посока, защото още тогава от ЕК са искали да въведат много по-тежки ограничения за изделията от тютюн.

Габриел  бе категорична, че в ЕНП имат една много малка, но активна група за защита на тютюна. "Наши привърженици са Полша, Испания, Унгария, Италия, Румъния. Много трудно става защитаването на тази кауза. Когато говорим за адекватна реакция, то тя се случва. Нашият дневен ред трябва да бъде еднакъв. Важно е и на ниво съвет на министри да успеем да защитим нашата позиция", заяви още тя.

Георги Ралчев, експерт от Министерство на земеделието, заяви, че страната ни ще претендира за обезщетения от ЕС, както преди време това е направила Гърция.Той бе категоричен, че позицията с евродепутатите е консолидирана и твърда и земеделското министерство ще направи всичко възможно, за да защити производителите на ориенталски тютюн.

Водещи новини

Още новини