Атака: Минималната заплата да стане 1000 лева, а минималната пенсия - 500

share

Минималната работна заплата трябва да стане 1000 лева или 500 евро, а дъното за пенсиите да е не по-ниско от 500 лева, за да се изравним с най-зле платените държави в Европа. Това каза днес председателят на "Атака" Волен Сидеров на първата пресконференция за есенния сезон в централата на партията.

Сидеров посочи, че в момента заплащането на труда в България е над 10 пъти по-ниско от средното за Европа. Средно брутният вътрешен продукт за глава от населението у нас е около половината от средния за Европа, т.е. ако търсим база за сравнение, можем да кажем, че заплащането трябва да бъде около половината от средното европейско, допълни той.

Волен Сидеров обяви, че "Атака" ще внесе в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, което ще задължава Министерски съвет да привежда не по-малка минимална работна заплата за страната от средната минимална работна заплата за държавите от Европейския съюз /ЕС/.

"Без такъв радикален поврат в доходите, ние смятаме, че е невъзможно и нелепо да се говори за каквито и да било реформи, прогрес на България в ЕС и превеждане на европейски норми и принципи у нас. С аборигенски доходи не може да бъдеш член на Европейски съюз", заяви Сидеров.

По думите му премиерът Бойко Борисов не само крие възможностите за приход в хазната, но и продължава да води "колониална политика" - всичко, което в държавата може да носи печалба, - се изнася навън. Според лидера на "Атака", доходите могат да бъдат вдигнати рязко, но само ако ресурсите на страната минат в български ръце. Сидеров обяви, че "Атака" подготвя серия от законопроекти, отнасящи се до полезни изкопаеми, добив на злато, ценни метали, нефт и газ, за които има данни, че България разполага в големи количества.

Водещи новини

Още новини