Министър Ивайло Иванов: Минималната работна заплата ще бъде 1077 лв. през 2025 г.

Кадър: БТВ
share

Минималната работна заплата все пак ще бъде 1077 лв. през 2025 г. Това каза в предаването „Защо, господин министър?“ по БТВ служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

„В чл. 244 на Кодекса на труда е записано, че минималната работна заплата е 50% от средната работна заплата за страната. В този смисъл правителството е задължено да изпълни нормативната уредба. Виждам спора между синдикатите и работодателите, участвам в срещите с тях и зная техните становища“, посочи той и поясни, че минималната работна заплата все пак ще бъде 1077 лв. от началото на януари 2025 г.  

Ивайло Иванов подчерта, че е много важно да се транспонира европейската директива за минималната работна заплата и това трябва да стане до 15 ноември. Той обаче посочи, че тази директива не задължава страните от ЕС да се придържат към формулата за 50% от средната работна заплата, а препоръчва да се стремят към този процент.

Увеличението на минималната работна заплата: Говорят икономистите

„В България на минимална работна заплата работят 490 000 души, така че не считам, че твърденията на работодателите са много верни. Въпреки споровете между тях и синдикатите, аз виждам един позитивен момент – и двете страни са убедени, че сегашният начин за определяне на минималната заплата не е много добър“, каза още той.

Според него от една страна трябва да се развива икономиката, но от друга – да се гарантира достоен живот на работещите.

„Начинът, по който се осъвременяват пенсиите – по Швейцарското правило, е разписан в законодателството. Ако обаче става дума за дефицита в бюджета, това е нещо различно. Все пак аз съм убеден, че пари за увеличение на пенсиите и на минималните работни заплати ще има“, категоричен е той.

Социалните разходи, заложени в бюджета на министерството за следващата година, са със 720 млн. лв. повече и тези средства са необходими за изплащането на всички социални разходи, поясни министърът.

Водещи новини

Още новини