Любомир Дацов: В бюджета има структурни проблеми

Нова тв
share

Имаме структурни проблеми в бюджета. Няма фискално пространство, от което да се финансират капиталовите разходи. Това заяви пред БНР финансистът Любомир Дацов.

Той подчерта, че изкривяването, чисто макроикономически, и вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената. Според него бягството на държавата от отговорността за този процес, антиинфлационна политика, политика на непрегряване на отделните параметри на икономиката, е големият проблем. По думите му нито служебния кабинет, нито предходните редовни правителства, водят такава политика.

Финансистът отбеляза, че няма как да бъдат устойчиви нещата, като няма нито една реформа в последните 10 години. Дацов е на мнение, че стратегията за увеличаване на растежа трябва да е в основата на дискусиите, но не покрита с политически лозунги.

Той не вижда основания Бюджет 2025 да не бъде внесен до края на месеца. По думите му оповестеното от финансовия министър е сценарий на бюджета при непроменени параметри. Дацов допълни, че цифрите отразяват тенденцията в развитието на бюджета и тежестта на взетите в миналото решения.

Финансистът подчерта, че приходната част е директно свързана с очаквания БВП. За следващата година се очаква между 6 и 8% да бъде изменението на БВП, към 72-73 млрд. ще бъдат приходите за тази година. Като умножите между 6 и 8%, приблизително ще получите нарастването на приходите, които се очакват за следващата година, разясни Любомир Дацов. Приходите, които очаква МФ и които оповестиха, са нормалните приходи, които могат да бъдат очаквани в тази ситуация. Съпоставими са и изчисленията за разходната част, където имаме нарастване на някои компоненти, за да бъдат изпълнени поетите ангажименти и политики с около 22-23%, добави той.

Любомир Дацов: Във финансовото министерство е тих ужас

Според него заради няколко неща растат разходите за следващата година. Финансистът отдава това на взетите решения през последните три години.

Дацов заяви, че бюджетът се финансира за сметка на гражданите дали чрез данъци, дали чрез имитиране на дълг. По думите му когато одобряват взимането на едно или друго решение за изпреварващи разходи, управляващите трябва да знаят, че в края на краищата всеки един гражданин е крайният платец.

Финансистът отбеляза, че тази година заплатите имат среден ръст около 23-24%, при инфлация, която спадна под 2%, близо до 1%. Той посочи, че за следващата година пак ще има ръст на заплатите с около 22%. "Един от важните фактори - в самия бюджетен сектор имаше много безпринципно вдигане на заплатите. / Безпринципната политика на вдигане на доходи, за да се харесат на съответните категории служители, доведе до тази ситуация. Другото нещо е с пенсиите, където изпреварващото вдигане на пенсии и финансирането с данъци от бюджета, също се получи - около 17% за тази година ще бъде вдигането на пенсиите - малко по-малко ще бъде за следващата година, но също ще има изпреварващ ръст", уточни Дацов. По думите му доходите на българите растат изпреварващо, но трябва да има устойчивост.

По отношение на данъчната система, той отбеляза, че тя е една от най-добрите в Европа. Тази структура на данъците и начина, по който са направени, върши чудесно функцията си - да има стабилен и достатъчен паричен поток в бюджета, за да бъдат финансирани разходите, смята Дацов. Според него трябва да имаме система, която да стимулира високопроизводителния труд, който е добре заплатен.

Водещи новини

Още новини