Даниел Панов, председател на УС на НСОРБ: Добре е политиците на всички нива да се поучат от опита на местната власт

Булфото (архив)
share

Добре е политиците на всички нива да се поучат от опита на местната власт, каза Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ), предаде БТА.

В Деня на българската община и местното самоуправление - 12 октомври, той подчерта, че всеки има своята представа за общината. За едни това е администрацията, други я олицетворяват с кмета, за трети това е просто сграда. Все повече обаче стават онези, за които общината означава общност, посочи той.

В навечерието на празника кметът се срещна с представители на институции, посланици и ученици. Сред важните срещи бяха именно тези с младите хора, каза Даниел Панов. По думите му общността е правото ни да заявяваме своята позиция, но и умението да жертваме по малко от своите лични интереси.

Последните години на политически трусове, авторитетът и силата на местната власт, показаха жизнеността на местното самоуправление, неговата способност да реагира адекватно в кризи, да взема трудни решения и винаги да поставя интересите на хората преди всички останали.

Добре е политиците на всички нива да се поучат от нашия опит и да намират по-бързо пътя към диалога, каза Панов. Местните парламенти са много по-пъстри от всяко избирано през последните години Народно събрание. Въпреки това, нито една община не е останала без приет бюджет, без навременни решения по важните за гражданите въпроси, отбеляза той.

НСОРБ е не просто гласът на българските общини, то е тежката дума на всеки от нас. Този авторитет се изгражда първо с времето, но най-вече с опита, уменията и потенциала на едни от най-подготвените експерти в различни сфери на обществения живот, допълни Панов.

Румен Радев ще участва в откриването на Годишната среща на местните власти в България

Първокласниците, второкласниците и малчуганите от предучилищната група от Частно начално училище „АзБуки“ в село Беляковец, бяха на гости в кметския кабинет, заедно с основателя на училището и начален учител Пролет Петрова и нейните колеги, които се грижат за възпитанието, образованието и израстването на децата. Идеята на посещението е децата да научат как да живеят в общност и да спазват принципите и законите, посочиха учителите.

 

Водещи новини

Още новини