Министър Тодоров след разкритата схема за източване на стотици хиляди от театри: Проверка ще разкрие "пробита" ли е системата

Нова
share

Разбрах за случая няколко дни преди разкриването пред медии на схемата за източване на пари в Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград. Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на културата Найден Тодоров. 

"41 служители в Разград и още над 20 души са взели неправомерно или пари или неоправдано високи заплати", допълни той за фиктивните назначения, струващи над половин милион. 

Припомняме, че разкриха схема за източване на средства 41 на 41 - колкото фиктивни работници в Разградския, толкова и в Смолянския театър. Източените средства в Разград са близо 940 000 лв., в Смолян - около 580 000 лв. Там наетите фиктивно лица са получавали и доста по-малки суми: по 13 800 - 14 000 лв. на "калпак". В Делиормана парите са били по 25 000 лв. на човек.

Съдът отказа да намали гаранцията от 50 000 лв. на Левон Манукян

Не вярвам, че някой от Министерството на културата е инициатор на схемите за източване на пари, но дали има замесени от ресорното министерство, ще реши проверка, разкри Тодоров. 

Главният инспекторат на Министерския съвет ще разкрие "пробита" ли е системата, допълни министърът на културата. 

Шефът на Смолянския театър обвинен в присвояване на 580 000 лева, пуснаха го под гаранция срещу 15 000

Според министър Тодоров случващото се е "оздравителен процес" за бранша. 

Водещи новини

Още новини