Министър Иванов: Хората с увреждания са решение за проблемите с недостига на работна сила

Министерство на труда и социалната политика
share

„Хората с увреждания са потенциал, който можем да използваме като едно от решенията за преодоляване на проблема с недостига на работната сила“, заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Той бе гост на инициатива за синхронизиране на националните усилия, насочени към предоставяне на повече възможности за тяхната професионална реализация и развитие, организирана от Центъра за психологически изследвания. В събитието участва и посланикът на САЩ в България Н. пр. Кенет Мертен, който сподели американския опит в тази насока, съобщават от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

Министър Иванов призова всеки, който иска да работи, да се обърне към Агенцията по заетостта за съдействие и подкрепа, тъй като Министерството на труда и социалната политика има редица програми, мерки и проекти, насочени към трудовата реализация на хората с увреждания.

638 лева ще е линията на бедност през 2025 г.

„Ние сме тук да подкрепим тези хора и заедно да помогнем те да се включат в пазара на труда, тъй като трудовата заетост е най-ефективният начин за включването им в обществения живот“, увери министърът на труда и социалната политика.

В законодателството, свързано с активната политика на пазара на труда, хората с увреждания са включени сред уязвимите групи, които приоритетно се насочват към обучения и заетост по различни програми, насърчителни мерки и проекти, финансирани от националния бюджет и от европейските фондове. През 2023 г. над 6300 хора с увреждания са започнали работа със съдействието на Агенцията по заетостта. За трудовата им интеграция чрез Националната програма за заетост и обучение на хората с трайни увреждания и насърчителни мерки за работодателите са инвестирани почти 17 млн. лв.

Водещи новини

Още новини