Евродепутати с коментар за ресора, който България получава в ЕК и има ли сянка върху Захариева

БТВ
share

Европейската икономика изостава в сравнение с други части на света и стартиращите предприятия, иновациите и инвестициите в науката ще повиши конкурентоспособността на ЕС. Ресорът на Екатерина Захариева ще донесе повече инвестиции на България, което ще повиши БВП и заплатите. Това заяви пред БТВ Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП по повод обявената от Урсула фон дер Лайен кандидатура на Екатерина Захариева за еврокомисар по "Стартъпи, проучвания и иновации".

"Разговарях с редица мои колеги в ЕП - няма сянка и проблем с кандидатурата на Екатерина Захариева. Ако търсим да почерним някого, то за всеки може да се намери нещо измислено", допълни той. 

Андрей Новаков: Захариева не получи трохи

"Според мен ресорът, който беше анонсиран за България и Екатерина Захариева, е ресор с потенциал. Не съм съгласен, че този ресор ни изпраща в края на опашката. В иновациите и стартъпите има сериозен потенциал", съобщи Никола Минчев, ПП-ДБ/ Renew Europe.

Всички пожелаваме успех на Захариева, каза Минчев. 

Илхан Кючюк от ДПС/ Renew Europe допълни, че днес ще се проверява дали има конфликт на интереси на предложените за еврокомисари. "Нашият ресор е повече от същото - не ресорът прави човека, а човекът прави ресора. Не трябва да сме само консуматори на европейска политика, а да участваме в нея."

Според Станислав Стоянов, "Възраждане"/Европа на суверенните нации този ресор не изглеждал като един от най-значимите, но резултатите от него ще се видят в края на мандата.

Пенкова, БСП/ Прогресивния алианс на социалистите и демократите: "България имаше сериозен шанс за ресор "Енергетика", защото можеше да влияем реално върху цените на електроенергията. Сега отново трябва да се борим за ядрената енергетика, въпреки всичко постигнато в последния мандат."

Според евродепутата от социалистите сме изпуснали исторически шанс. 

И допълни, че все пак всеки ресор е важен и зависи от нас как ще се реализира той. 

Евродепутат от ИТН Ивайло Вълчев, част от европейските консерватори заяви, че Захариева получава интересен ресор, който няма да бъде пречка за страната.

Водещи новини

Още новини