Доц. Лозанов: Ако ГЕРБ не прекрачи червените линии Пеевски и Костадинов, може да има правителство

БТВ
share

Мисля, че тези закони трябва да се приемат. Лошото е, че вместо да се приемат законите, говорим за джентълменски споразумения. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият председател на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов по повод настояването на "Продължаваме промяната – Демократична България" ГЕРБ да подкрепи в настоящия парламент приемането на трите ключови закона, които са условие за получаването на европейски пари.

Основните въпроси в България никога не се променят. Първият основен въпрос е дали обществените ресурси се изразходват справедливо, като този въпрос е свързан и с корупцията. Вторият основен въпрос е продължаването на европейскито развитие на България и откъсването от руското влияние. За съжаление, всички теми се свеждат до това кое е по-малкото зло, заяви доц. Лозанов.

Според политическия пиар Нидал Алгафари не е добре трите закона да бъдат приети в сегашното Народно събрание.

Ако се приемат законите, това ще стане на тъгъдък. Представяте ли си, че тази работа може да бъде свършена за 40 дена? Това ще стане много трудно, почти невъзможно е. По-добре това да остане за след изборите, посочи той.

И двамата гости в студиото се обединиха около мнението, че е възможно след изборите да бъде съставено редовно правителство.

Ивайло Калфин: Правителство, но не като сглобката, а с мнозинство в парламента и коалиционно споразумение

Проблемът е в това, че няколко човека трябва да седнат на маса. Президентът трябва да ги събере и да се обсъди каво ги събира и как можем да се измъкнем от ситуацията, в която сме попаднали, коментира Нидал Алгафари.

Очертаха се две нови червени линии – Делян Пеевски и Костадин Костадинов. Ако не се прекрачват тези линии, може да има действия, които да доведат до някакво правителство. Важно условие е обаче тези линии да не се прекрачват. В момента ГЕРБ в най-голяма степен е изправен пред избор – да прекрачи тези червени линии или да се върне към политическия център и отново да стане партия, с която могат да се правят правителства, отбеляза доц. Георги Лозанов.

Бойко Борисов е политик от доста време и е прагматик. Ясно му е, че след изборите едва ли ще може да се състави правителство само от две политически сили, затова подава мостове и към други формации, добави Алгафари.

По думите му войната в ДПС ще даде по-големи възможности на ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България" да работят заедно след изборите. Според политическия анализатор има вероятност ДПС-Доган да не влезе в следващото Народно събрание.

 

Водещи новини

Още новини