Калфин категоричен: България няма за какво да се извинява на Северна Македония!

Булфото (архив)
share

Македония прави проблем от нещо малко. И президентката, и правителството започнаха доста остро. Не е задължително при неофициално посещение да се сложи тяхно знаме. Това заяви бившият външен министър Ивайло Калфин и допълни: 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1327

"България няма за какво да се извинява на Северна Македония."

България има договор със съседката си, ние сме в добра позиция, допълни Калфин.

По думите му факт е, че има напрежение между България и Република Северна Македония. За България е важно да има добро отношения със съседите си, но на Балканите се използват националните теми, за да се прави предизборна кампания, коментира още той.

Визитата на президента на РСМ у нас е неофициална, затова при срещата с Радев не е сложено тяхно знаме

Припомняме, че според правителството на РСМ е имало протоколна грешка заради липсващо знаме по време на неофициaлната среща на Радев с македонския си колега Гордана Силяновска. 

Вчера в Министерството на външните работи и външната търговия в Скопие извикаха посланика на България в Северна Македония Желязко Радуков, а в съобщението от институцията се казва, че по време на срещата „е било изразено безпокойство от отклонението от договорения протокол по отношение на фотографирането на президентите” Гордана Силяновска и Румен Радев, по време на срещата им в София миналия петък, като от българската страна е поискано допълнително разяснение. 

"Ясно видяхме, че има разминаване между договорения протокол и това, което се случи на практика, но решихме, поради спецификата на момента, да реагираме по начина, по който реагирахме", каза министърът на външните работи Тимчо Муцунски. 

Ето какво казаха от македонското МВнР на посланика ни в Скопие

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1327

Водещи новини

Още новини