Ето какво казаха от македонското МВнР на посланика ни в Скопие

  • 16 септември 2024 20:19

  • 3011
  • 9
Ето какво казаха от македонското МВнР на посланика ни в Скопие
© Президентство

Пред посланика на България в Република Северна Македония Желязко Радуков, който днес беше извикан в Министерството на външните работи и търговията в страната, е било изразено безпокойство "от отклонението от договорения протокол по отношение на фотографирането на президентите" Гордана Силяновска и Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на срещата им в София миналия петък, като от българската страна е поискано допълнително разяснение, информират чрез съобщение от Министерството на външните работи и външната търговия в Скопие.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1325

Според съобщението в разговора с българския посланик е било подчертано, че срещата и съвместният обяд на двамата президенти са преминали в приятелска атмосфера, но пред посланик Радуков е било посочено, че Министерството на външните работи и външната търговия е било „неприятно изненадано от последното изказване на посланик Ангел Димитров, председател на българската част на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси", пред Нова.

"Звучи наистина крайно несериозно, когато политици с не особено богат политически опит - те са дебютанти реално като носители на изпълнителната власт в РСМ, говоря за самия Християн Мицкоски и екипа около него - си въобразяват, че могат да налагат някакви свои правила не само на съседите си в разговорите, но и към Европейския съюз. Така че това е една обречена политика. Лошото е, че те не го осъзнават. Те не отсега следват този вид политика, която игнорира двустранния диалог с България и се опитват да постигнат своите цели по един заобиколен път, въобразявайки си, че някой ще налага на България своята воля", казва Ангел Димитров, бивш посланик на България в Скопие и председател от българска страна на съвместната историческа комисия в интервю за Нова, цитиран от медиите в страната. 

Македонското МВнР привиква утре българския посланик по случая със знамената на срещата на президентите в София

„Изказването по същество нарушава принципа, че председателят на експертната комисия не трябва да прави политически изявления за правителството на съседна държава, което е легитимно избрано. Намираме това твърдение за неуместно”, се казва в съобщението от Министерството на външните работи и външната търговия след разговора с българския посланик в Република Северна Македония.

Според съобщението на срещата в Министерството на външните работи и външната търговия в Скопие на посланик Радуков е било заявено още, че "Република Северна Македония остава ангажирана с позитивното развитие, насърчаване и укрепване на двустранните отношения и сътрудничество във всички области от взаимен интерес за двете страни и техните народи, за което от другата страна е потвърдена готовност”.

По-рано днес премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че на българския посланик ще бъде връчен демарш във връзка с липсата на държавното знаме на Северна Македония на снимката на президента на страната Гордана Силановска и българския президент Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на срещата им в София в петък.

Пресрещнат от журналисти след излизането си от министерството посланик Радуков заяви, че по време на срещата в президентството в София „протоколът от българска страна е спазен до последната точка”, припомняйки думите на българския президент, че е крайно време да се фокусираме върху същината на това изключително позитивно посещение, а не върху формата. 

В поредното съобщение на опозиционния СДСМ по темата се казва: „Вместо да осъди унижението на македонската държава насред България и да потърси отговорност за допускането на национален срам без (присъствието на) македонското знаме (на снимката на Силяновска и Радев), (Мицкоски) се опита да оправдае виновниците - Силяновска и министрите в неговото правителство. Нито министрите, нито Силяновска реагираха на националното унижение в България, (защото) „не искаха да създават напрежение заради скръбта по загиналите пилоти", казва Мицкоски. Значи знаеха, че е унижение, но не искаха да създават напрежение? Тогава защо пуснаха (на фейсбук страницата на президента на страната Силяновска) снимките само с български знамена? Това поведение на Мицкоски е срамно, той оправдава скандала в България с нелепи изявления, подценяващи интелигентността на гражданите. Този скандал потвърждава, че правителството и институциите, ръководени от Мицкоски и Силяновска, нямат капацитет за международна политика, още по-малко за осигуряване на по-добри условия за страната в международна рамка”.

Междувременно, позовавайки се на източници от Министерството на външните работи и външната търговия в Скопие, в част от медиите се появиха публикации, че по време на обяда в президентството в София държавното знаме на Северна Македония е присъствало. В други медии бяха публикувани снимки на премиера Християн Мицкоски с президента на Хърватия Зоран Миланович по време на посещението му през август в Хърватия, на които знамето на Северна Македония също не присъства, а Плюсинфо коментира, че мненията на експертите, до които медията се е допитала дали на снимката на двамата президенти освен българското знаме трябва да присъства и това на Северна Македония, са разнопосочни. 

„Предвид факта, че визитата на македонския президент не е от официален характер, според някои домакинът не е имал задължение да поставя македонското национално знаме. Според други - най-малко в знак на добросъседство и добронамереност домакинът е трябвало да се постарае да постави знамето на държавата, от която е гостът”, пише изданието, цитирано от БТА.

На 13 септември президентът на Северна Македония Гордана Силяновска заедно с министъра на външните работи и външната търговия  Тимчо Муцунски и на културата и туризма Зоран Лютков пристигнаха в София, за да присъстват на представлението в Софийската опера и балет на операта „Набуко” на Националната опера и балет на Република Северна Македония, а българският президент Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на се срещна с президента на Северна Македония Гордана Силяновска. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3011 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2024.09.17 | 01:37

9
Визитата не е официална ,Радев не трябваше изобщо да се среща с нея!,Ха сега им сърбайте попарата от гостоприемство!
Е па да си го дорисуват бе

2024.09.16 | 22:19

8
А може и знамето на междугалактическите макета да турят :)
антикомунист

2024.09.16 | 22:01

6
когато военен ка.пут стане пР.езидент, обноските са фат.машки
Тише

2024.09.16 | 22:19

7
Свиньо усраинска
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.09.16 | 21:44

5
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!
Мила

2024.09.16 | 20:42

1
Тези изиграха този номер с цел да злепоставят България и Президента. Тъпи и евтини номера. Колкото и да играят театри НЯМА ДА ги пуснем в Европа. Те у без това не искат,като Сърбите хем ги боли хем ги сърби. Този театър да си играят у тях ние нямаме нужда от техните опери и театри няма какво да научим от елементарен народ
До долния ибан олигофрен шизото КА.ТИЛА

2024.09.16 | 21:03

4
КА.ТИЛА, ЗАЩО В БИОГРАФИЯТА ТИ ПИШЕ ЧЕ СТРАДАШ от ШИЗОФРЕНИЯ? ИСТИНА ЛИ Е ТОВА ?.............. ХАХАХАХАХАХА.............

2024.09.16 | 20:58

3
гумен гадев сам си изигра номер, щото е тъп каунь с ръб от фуражка.

2024.09.16 | 20:51

2
Хора ако имате заседнала работа, тогава е важно да прочетете----> come.ac/HEMOFERO

Добави коментар

Водещи новини