Първан Симеонов: Никой не може да каже кой ще спечели войната в ДПС

БНТ
share

Не можем да кажем кой ще спечели войната в ДПС. Изборите ще покажат това, като дори това няма да е спечелване на войната, а на една битка. 

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ политологът от "Галъп" Първан Симеонов, който коментира политическата ситуация в страната. 

"Към момента Делян Пеевски има преимущество, но Ахмед Доган може да се представи по-добре на изборите. Всичко това са спекулации, разбира се. Тепърва предстоят още битки в ДПС, примерно за членовете на СИК и РИК. Намираме се в безпрецедентна ситуация. Със сигурност ситуацията в ДПС ще се отрази на социологията на изборите. Анкетираните мога да казват, че ще гласуват за един, но какво ще им бъде спуснато от местните структури е съвсем друго", разкри той.  

Първан Симеонов: Казусът с двете ДПС-та ще обърка социологическите проучвания преди изборите

"Ставащото в ДПС със сигурност не е само вътрешнопартиен проблем. Този проблем касае цялата държава и най-вече ГЕРБ и Бойко Борисов, защото ще спечелят изборите. Те ще трябва да вземат някакво отношение, както и всички останали партии. Борисов можеше да състави кабинет в последния парламент, но явно се почувства прекалено зависим от ДПС и се отказа. В последно време Борисов не спира да говори колко единни с в ГЕРБ. Това може би показва, че има някакво притеснение относно зависимостта от Пеевски", обясни Симеонов. 

"След изборите има някаква възможност за фронт срещу Пеевски, който със сигурност ще даде сериозна битка на тези избори. Борисов вече каза - оставете двете ДПС-та, те ще имат по-малко влияние. Това е така и ще може да се сформира кабинет от 3-4 партии без ДПС. Тук обаче трябва да видим какъв времеви мандат ще има този кабинет. Геополитическата ситуация също може да окаже влияние и в крайна сметка българският избирател да се върне към темата за корупцията и да почне да гласува на тази основа", завърши Първан Симеонов. 

Водещи новини

Още новини