ПП-ДБ обясниха за внесените промени в Закона за закрила на детето

Фейсбук
share

Представете си дете на 5 годишна възраст с диагноза преждевременен пубертет - сериозно състояние, липсата на лечение на което може да доведе до аномалии в растежа, увреждане на костната система и други изключително сериозни здравни и психологически последици. 

Това пише на официалната си страница във Фейсбук депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Катя Панева, относно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето. Ето какво сподели още тя:

"Сега си представете, че една политическа сила, в случая ИТН, целяща да извлече евтини политически дивиденти, всявайки паника и раздухвайки страхове, внася законопроект, който предвижда забрана на извършването на “медицински дейности с методи и технологии за промяна на биологичния пол на лица, ненавършили 18 години”. 

ПП-ДБ забраняват със закон смяната на пол при деца

Да се върнем на детето - лечението, от което то се нуждае, е медикамент - например лупрорелин ацета, който е от групата на т.нар. блокери на пубертета. Те блокират секрецията на лутеинизиращия хормон (LH) и фоликулостимулиращия хормон (FSH) от хипофизата (не е хормонална терапия), което води до спиране на производството на полови хормони като естроген и тестостерон, което от своя страна временно спира пубертетните процеси.

Според внесените от ИТН текстове - това лечение се забранява, а лекарите, които са го предписали, подлежат на затвор, защото медикаментите, блокерите на пубертета, теоритично могат да бъдат тълкувани като целящи “смяната на биологичния пол”.

Проблем със “смяна на биологичния пол” в България не съществува. Тя е де факто забранена както според медицинските стандартни, така и през тълкуванието на такива интервенции като телесна повреда в НК. В страната ни няма нито една операция за “смяна на пола” или хормонална терапия на деца. Това е пределно ясно и подробно описано в нашите мотиви.

Но нямаше как да допуснем риска това поредно популистко безобразие да стане реалност и по тази причина внесохме насрещен законопроект, който да защити правото на децата от лечение, в случай на доказана медицинска необходимост и правото на българските лекари да вършат своята работа.

Дълбоко убедена съм, отвъд пропагандата и насаждането на измислени проблеми, че трябва да оставим медицинските въпроси на онези, които по призвание и експертиза, имат правото да се ангажират с тях". 

Мнение по темата изказа и Кристина Петкова от ПП-ДБ:

"Хронология на поредната дезинформация…

Миналата седмица Тошко Йорданов и компания внесоха поправки в Закона за закрила на детето, с които се забранява извършването на “медицински дейности с методи и технологии за промяна на биологичния пол на лица, ненавършили 18 години”. Нещо повече - за това “престъпление” се предвижда наказателна отговорност - затвор.

След като преди две седмици от Възраждане си измислиха “гей пропагандата”, което прерастна в лов на вещици срещу българските учители, от ИТН решиха, че не могат да останат по-назад и решиха да атакуват лекарите.

За да бъда още по-ясна - предложението на ИТН на практика щеше да попречи на хирургичните интервенции при деца с вродени малформации на половите органи. Също така и при предписването на блокери на пубертета, тогава, когато това е необходимо по медицински показания, на деца под 8 години - сериозно състояние с необратими последици за тяхното здраве.

Не стига това, но лекарите, които следва да се погрижат за здравето им биват плашени с наказателна отговорност.

Вчера внесохме наши поправки в Закона за закрила на детето, провокирани от безумния проект на ИТН, които да гарантират правата на децата при лечение, в случай на доказана медицинска необходимост и да осигурят защита на българските лекари.

Да, реален проблем не съществува.

Да, “смяната на биологичния пол” е де факто забранена и към момента в България, както според медицинските стандарти, така и през тълкуването на такива интервенции като телесна повреда по смисъла на Наказателния кодекс - нещо, което изрично сме описали в мотивите.

Да, самото понятие “смяна на биологичния пол” е напълно лишено от юридически и какъвто и да е било смисъл, доколкото, както и в становището на МЗ е описано - “от медицинска гледна точка биологичния пол се определя от генетично заложени фактори (Y хромозома), поради което промяната му с медицински методи или технологии е на практика невъзможна след раждането.” 

ПП-ДБ: Няма да подкрепим предложените от ИТН неработещи и опасни текстове в Закона за закрила на детето

Да, и ние не желаем да се занимаваме с измислени теми и сме наясно, че в нормална ситуация законодателна инициатива за изрично уреждане на такава забрана би била излишна.

Но, нека си спомним какво се случи със законопроекта за училищното и предучилищно образование... Имахме ли и имаме ли гаранции какво ще случи при гласуване в зала и къде ще се позиционират ГЕРБ, предвид какво направиха миналия път?

Поради тази причина бяхме длъжни да реагираме.

Аз, като родител, разбирам всеки един родителски страх, но докато се поддаваме на пропагандните тези на партии като Възраждане и ИТН не можем да започнем обективен и разумен разговор за реалните проблеми пред които са изправени нашите деца като тормоза в училищата, насилието в обществото ни, улеснения достъп на децата ни до наркотици, алкохол, цигари, райски газ, хазарт и да предложим решения, които действително биха защитили децата и биха гарантирали благосъстоянието на обществото ни". 

Водещи новини

Още новини