Главчев: Ще изпратим конкретни предложения към ЦИК, за да не бъде опорочен изборният процес

Министерски съвет
share

Основната ни задача е провеждането на свободни, честни и прозрачни избори. В тази връзка от Министерски съвет ще изпълняваме това, което е записано в Изборния кодекс. Това каза в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев, като поясни, че днес ще има "минизаседание на Министерски съвет" с ангажираните с организацията на вота министерства.

Ще излезем с конкретни предложения към Централната избирателна комисия за подобряване на качеството на изборния процес и предотвратяването на неговото опорочаване, добави Главчев.

Следващата тема е европейският път на развитие на България. Предложихме две кандидатури за еврокомисар – на Екатерина Захариева и на Юлиян Попов. В отговор на нашите предложения в края на миналата седмица получихме писмо от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която казва, че нейният избор е Екатерина Захариева. Каквато е процедурата, вчера потвърдихме, че от наша страна стоим зад кандидатурата на г-жа Захариева, съобщи министър-председателят.

Фон дер Лайен официално избра Екатерина Захариева за еврокомисар

Актуална тема е и проблемите по границите с буферните паркинги. Във връзка с тази тема сформирах работна група, която да даде предложения как държавният интерес да бъде максимално запазен. Така ще действаме не само в този казус, защото за нас държавният интерес означава интересът на българските граждани. Това означава да могат да преминават спокойно през границите на България, при нормални условия. Става въпрос дори не само за българските граждани, а и за европейските и за такива от трети страни. Мисля, че трябва да осигурят възможности да преминават по абсолютно нормален начин, какъвто има в почти всички европейски държави, посочи Димитър Главчев. Премиерът очаква до края на този месец експертите от ресорните ведомства да предложат възможните решения. Главчев призова министрите по време на техни срещи и заседания в Брюксел да заявяват готовността на България по суша за Шенген, което допълнително ще облекчи трафика по границите. 

Има още една работна група, свързана с мерките срещу безводието. Тук има два типа мерки – краткосрочни и дългосрочни, отбеляза той.

Последната тема е във връзка със започването на учебната година и големия хартиен документооборот между родители, учители и педиатри. Три министерства – на здравеопазването, на образованието и науката и на електронното управление, трябва да обърнат сериозно внимание, за да може да се дигитализира т.нар. профилактична здравна карта, за да можем и там да достигнем европейско равнище, каза още служебният премиер.

Водещи новини

Още новини