Милен Керемедчиев: Трябваше да извадим кандидат за еврокомисар и да кажем ресор, за който се борим

  • 10 септември 2024 21:11

  • 704
  • 5
Милен Керемедчиев: Трябваше да извадим кандидат за еврокомисар и да кажем ресор, за който се борим
© Нова телевизия

България е трябвало да предложи само един кандидат за еврокомисар и да посочи ресор, за който се бори. Това мнение изрази бившият зам. външен министър Милен Керемедчиев.  

„България е единствена от 27-е страни-членки, която представи две кандидатури за еврокомисар и с това угоди на Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е. Това го правим за втори път – предишните две кандидатури са на Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава и Илиана ИвановаИлиана ИвановаИлиана Иванова е кандидатът на България за нов еврокомисар на мястото на Мария. Направихме точно обратното, на това, което направиха всички останали страни членки. Направихме го поради изключително слабата, дори липсваща външна политика, която имахме последните месеци. Имахме премиер, който съвместяваше и този пост”, коментира дипломатът.

„Другите страни казаха: „Ние смятаме, че този ресор би отговарял на нашите национални интереси по най-добрия начин и представяме кандидатура на най-добрия експерт, който изваждаме на национално ниво за тази позиция. Ние се борим за този ресор с този кандидат”. А България направи обратното - дадохме две имена, като оставихме националния избор кой да бъде представител на България в ЕК на г-жа Фон дер Лайен. И второ – сложихме имената, а не застанахме с ресори зад тях”, каза Керемедчиев.

„Ние сложихме име и чакаме как ще се разпределят ресорите”, каза Керемедчиев. И обясни, че сега българският кандидат ще има една седмица да се подготви за ресора, който му дадат.

Фон дер Лайен официално избра Екатерина Захариева за еврокомисар

„За мен това беше изключително погрешно и показа слабостта, която показваме като член на ЕС”, обясни Керемедчиев.  „Трябваше да извадим съответния кандидат и да кажем: „Ние се борим за този ресор и това е нашият кандидат”, смята дипломатът.

„Имахме огромен шанс, който пропиляхме, и това е ресорът „Разширяване”. Няма да ни го дадат, ако не го бяхме поставили като искане”, каза още той.

„Първо, сегашният еврокомисар, който отговаря за разширяване, господин Вархеи, който е унгарският представител, получава огромни критики от другите европейски страни за лошото му водене на ресора и подготовката на страните-членки. Второ, в момента виждаме, че страните кандидатки за членство са от Западните Балкани и от съседни на нас страни. В това число и Северна Македония. За България беше изключителна важност и приоритет ние да можем да водим този процес и можем да се справим с толкова важен процес”, каза Керемедчиев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
704 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ужас плешивият беден грозник

2024.09.10 | 22:54

4
си е присадил коса и за да не изпусне стоте лева е готов да се покаже така в национален ефир

2024.09.10 | 23:17

5
Hahhahaa
Ами

2024.09.10 | 22:38

3
Червен помияр
Анонимен

2024.09.10 | 22:15

2
Вижте от какво е пратила България от такива като този
Анонимен

2024.09.10 | 22:05

1
Свирчо

Добави коментар

Водещи новини