Тошко Йорданов за офертата на Борисов: Опитва се да е сигурен, че ще управлява

Novini.bg
share

Това е едно изказване много преди да му дойде времето. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на "Има такъв народ" и зам.-председател на партията Тошко Йорданов по повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано днес обяви, че подава ръка на партиите от сглобката, за да се търси вариант на управление след изборите, предаде репортер на Novini.bg. Борисов включи и като бъдещи партньори БСП и "Има такъв народ".

Разбирам, че г-н Борисов се опитва да е сигурен, че ще управлява, но трябва да минат изборите, да се види каква ще е програмата и кой ще я изпълнява. Не е сега моментът за такива предварителни изказвания, без да броим, че джентълменските им споразумения с Продължаваме промяната...не негово място не бих употребил този термин, защото това беше една от най-големите глупости, които направиха, защото с това джентълменско споразумение унищожиха Конституцията и сега сме в кашата, в която сме, благодарение на тяхното джентълменско споразумение. Нека да минат изборите, заяви Йорданов.

В отговор на въпрос дали от "Има такъв народ" биха подали ръка на някого, с когото не са се разбирали до момента, зам.-председателят на партията посочи: "Не е трудно да се сетите какво направихме в третия мандат – разговаряхме с всички и показахме ясно как би могло да се сформира правителство с ясна програма, с ясни мерки и срокове и достатъчно голямо мнозинство, което да подкрепя тази програма, за да може съответният Министерски съвет да я изпълни. Ние подкрепяме практични неща, а не партии. Така че, ако в следващия парламент партиите най-накрая имат мозък, ако има програма, зад която има широко политическо мнозинство, тогава би могло да има и стабилно управление".

Борисов: Ако не им харесва "дежентълменско споразумение", нека "умните" да измислят друга дума

Има две гледни точки – ако искаме да живеем демократично, единственият начин демокрацията да функционира са изборите. Ако пък българският народ не иска да ходи постоянно на избори, много е просто да си направи сметка кой какво е обещал по време на предизборната кампания и какво е направил след това, и да не делегира доверие на тези, които са го излъгали. Когато бяха пожарите и има Министерски съвет, който трябва да взема решения, задайте си въпроса кой е пратил там този Министерски съвет и на следващите избори накажете партиите, които са го изпратили. Иначе можем да се въртим, докато се избистри супата, посочи Тошко Йорданов.

В отговор на въпрос той подчерта, че от "Има такъв народ" не са оказвали натиск на номинирания от партията председател на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Попитан дали ИТН може да има допирни точки с ГЕРБ заради това, че Бойко Борисов е заговорил за мажоритарни избори, Йорданов каза: "Бойко Борисов беше един от хората, които хвърлиха референдума в кошчето".

Драмите в ДПС не ме интересуват, подчерта зам.-председателят на "Има такъв народ". "Продължаваме промяната" направиха Пеевски фактор. Изключително жалко е, че същите тези в момента реват срещу Пеевски, коментира още Тошко Йорданов.

Водещи новини

Още новини