Бившият шеф на ЦИК Александър Андреев: Комисията се използва за политически въпроси

Bulphoto (архив)
share

Не мисля, че ЦИК работи под какъвто и да било политически натиск, поне от действията до момента не се вижда. Това, което аз виждам, е използването на Централната избирателна комисия за политически въпроси, което не е част от правомощията и няма да доведе до успокояване на положението. Такъв конкретен казус, какъвто наблюдаваме в момента по отношение и на една политическа сила, и на друга политическа сила, до момента в ЦИК не е имало. Това каза бившият председател на ЦИК Александър Андреев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че в миналото при регистрацията на друга политическа сила, а именно СДС, имаше въпрос, който беше повдигнат с оглед представителството.

"ЦИК винаги е работила на основата на Изборния кодекс или преди това на законите, които уреждаха предишните избори. Липсата на определена публичност създава съмнения по отношение на работата и това, че има някакъв натиск върху институцията. Но то се дължи от страна на членовете на ЦИК, защото такъв случай до момента не е имало. Оттук нататък за нас остава да наблюдаваме процесите и да видим с рамките на сроковете дали дадените партии ще се регистрират или дали ще обжалва определено решение", допълни Андреев за Bulgaria ON AIR.

ЦИК: Никога никой не ни е натискал, до утре ще се произнесем за регистрацията на ДПС

Попитан дали може да се удължи времето за регистрация, той отговори: "Срокът за регистрация е до утре до 17:30, когато последно трябва да бъдат подадени заявления за регистрация. Когато имаме обжалване на решението за отказ от регистрация или с попълването на една коалиция, той може да бъде удължен, разбира се. Това го позволява Изборният кодекс. Но подаването на първото заявление трябва да е до утре".

"За да може да се стигне до съда, трябва да имаме решение на ЦИК и то да бъде обжалвано пред ВАС от заинтересованата страна. В утрешния ден ЦИК ще трябва да се произнесе с решение. В момента се очаква проверката на ГРАО. Един от съществените етапи в изборния процес е регистрацията на участниците. Институцията не трябва да се натоварва с какъвто и да било политически оттенък, защото тя трябва да е достатъчна разграничена от всички участници във вота", припомни бившият председател на ЦИК.

Според него пред ЦИК стоят редица предизвикателства.

"Има въпроси, които трябва да се решат с машинния вот, провеждането на обучение, което да позволи намаляването на грешките при попълването на протоколите. Разяснителната компания, която да подготви и избирателите, и членовете на СИК. Тук е въпросът, че голяма част от тях не преминават обучение, а тези, които са преминали, в последния момент се подменят с други. Това не позволява да има последователност. Гласуването в чужбина също е свързано с машини", добави Александър Андреев.

Водещи новини

Още новини