БСП: За мандата на ГЕРБ се товарим с 2 млрд. годишни плащания само за енергетика

share

За сметка на мизерия и на убиване на икономиката е този бюджет, да не говорим за програмите за развитието на селските райони.Над 300 милиона лева за загубени, пари, които е трябвало да влязат в селските райони. Това каза на пресконференция на БСП председателят на партията Сергей Станишев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев остана единственият кандидат за председател на Партията на европейските социалисти. Това съобщи
на пресконференция Деница Златева - член на Изпълнителното бюро на БСП, отговарящ за международните въпроси. Тя посочи, че вчера е изтекъл официалният срок за номинации.

БСП изпрати номинацията на Сергей Станишев, до изтичане на крайния срок тя е и си остава единствената кандидатура, посочи Златева. По думите й това е много голямо признание към досегашната дейност на Станишев, което той получава в аванс от всички леви европейски партии, членове на ПЕС. Изборът предстои на 29 септември в Брюксел, добави Златева.

"Като президент на Пес ще се боря и за влизане в Шенген, и за други български интереси. Но това, с което няма да се примиря, е начина на управление тук, и начина, по който се подготвят изборите. И това ще бъде и европейска тема", заяви Станишев.

Общо за 4-те години мандат на ГЕРБ българската икономика и държава ще се натовари с около 2 милиарда годишни плащания само за енергетика – по най-минималните оценки. Това каза на пресконференция депутатът от ПГ на Коалиция за България Румен Овчаров.

„Обикновеният българин ще трябва да плати 5 500 лева за следващите 20 години, за да компенсираме безумствата на тези храбреци”, каза още Овчаров. По думите му на американската компания “Westinghouse” са им възложени два варианта – единият е да изберат собственото си ядрено гориво плюс собствените си системи за управление и контрол и собствената си турбина, които да закачат на руския атомен реактор. Вторият вариант е да изберат собствения си ядрен реактор или собствената си атомна централа – т.нар. AP 1000. „Първият вариант е невъзможен да бъде реализиран. Руски реактор с американска система за управление и контрол, американско ядрено гориво и японска турбина е такъв Франкенщайн, какъвто не съществува по света. Той не може да бъде лицензиран никъде – нито в Европейския съюз, нито в България, още по-малко да има разрешение от руския главен конструктор за подобно нещо”, добави Овчаров. Според него опитите с американско ядрено гориво под силен политически натиск до момента са правени в две държави в Европа. „Чехия през 1994 г. започна да прави тези експерименти и през 2000 г. се отказа и премина изцяло на руско гориво. Втората е Украйна, която преди седмица приключи експеримента с американското ядрено гориво. То отново доказа, че не може да бъде използвано в тези реактори. Третият опит на българска централа за мен е изключително неприятно”, заяви Овчаров.

„Става дума за огромни пари, които ще плащаме с вас. Вече ги плащаме – 13% увеличение на цената на електроенергията означава 700 млн. лева, които не са само заради ВЕИ-тата. Половината са заради ВЕИ-тата, другата половина, за да се капитализира НЕК, за да се изплащат ангажиментите по „Белене”. Когато проектът се реализира, той се финансира от производството. Ако бяхме реализирали „Белене”, догодина щяхме да реализираме печалби, с които да финансираме самия проект. Когато обаче той не се реализира, сметките се поемат от компанията, която го е инициирала”, посочи Румен Овчаров. По думите му тази компания в случая с България е Националната електрическа компания и е сто процента държавна. „Всички искове оттук нататук и всички плащания – и 250-милионния кредит към Париба, и единият милиард евро, който ни обяви руската страна и ще трябва да заплатим, ще трябва да бъдат платени от нас към 750-те милиона, които вече ни добавиха ГЕРБ.

От догодина ще ги последват още 700 милиона. Като добавим и 700-те милиона от увеличената двойна цена на газа за периода на управление на ГЕРБ – общо за 4-те години мандат на ГЕРБ българската икономика и държава ще се натовари с около 2 милиарда годишни плащания само за енергетика – по най-минималните оценки”, каза Овчаров.
„Хора като Валентин Николов, Делян Добрев, Бойко Борисов, шефът на седми блок в „Козлодуй” са хора, които нямат понятие от ядрена енергетика. Това е страшно”, заяви Румен Овчаров. Според него българското правителство геройски мълчи относно това какво е възложило на „Уестингхаус” да извърши.

Водещи новини

Още новини