Михаил Константинов с прогноза: Редовно правителство след изборите в САЩ и след края на войната в Украйна

Нова нюз
share

Много от нещата, свързани с решения на ЦИК ще се решават ВАС. Пеевски е прав, че ЦИК трябва да получи друга сграда. Циркът има две страни – висенето пред ЦИК и второ как 3-4 души се озоваха на масата на ЦИК. От тях чух, че са били там, за да подадат документи за местни избори. Това коментира проф. Михаил Константинов - бивш зам.-председател на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" в предаването "Денят на живо" по Нова нюз. 

Не е ясно кой ще носи абревиатурата ДПС. Има текстове в Изборния кодекс, които казват, че това се решава от парламентарната група. Тя е от 22-ма души с председател Делян Пеевски. Ще наблюдаваме неприятни сцени, каза още той. 

ЦИК се назначава с указ на президента въз основа на изборите от 2022 г. Съставът на ЦИК е шарен. ЦИК назначава РИК, а РИК секционните комисии. На много места проблемът ще зацикли, това отива в съдилищата. Предстоят ни интересни времена. Повечето от тези спорове могат да бъдат в системата на съдилищата, добави проф. Константинов. 

"Няма забрана членове на ЦИК да бъдат членове на партии, но не могат да бъдат в ръководството", заяви той относно председателят на ЦИК Камелия Нейкова, която е част от партия "Сбор". 

По думите му България провежда много добри избори. "В България ме избирали 3 600 депутати за последните 15 избора. От тях е била е оспорена една единствена. През 2009 г. бяха оспорени изборите в Турция и беше загубен един мандат. На последните избори, на които се чуха гласове за нечестно провеждане, нямаше оспорване. Най-голяма отговорност има ЦИК, следва МВР, коментира още проф. Михаил Константинов. 

Делян Пеевски: ЦИК направи супер циркове, пълна глупост

Купен вот има, затова има и доказателства. Има заловени хора, те са си признали. Има осъдени дилъри, категоричен бе той.

На въпрос колко раздробен ще бъде следващия парламент, той отговори: "По-раздробен от 7 партии трудно ще бъде. 6-7 партии биха влезли, 8 биха били изненада. Политиците трябва да поемат отговорност. Те трябва да помнят, че има нещо над тях – България". 

По думите му има сериозни опасения, че избирателната активност да бъде по-ниска. И прогнозира около 2 млн. души, които ще гласуват. 

"Има мнения, че редовното правителство няма да е в следващия парламент, а в този в началото на 2025 г. Нека минат изборите в САЩ и краят на войната в Украйна – нещата ще станат по-ясни. В момента не знаем какво ще стане. Общото напрежение се пренася и в България", заяви проф. Константинов. 

Водещи новини

Още новини