Кристиан Вигенин: Не може БСП да е заложник на Корнелия Нинова

Bulfoto
share

"Единственият шанс БСП да излезе достойно от създалата се ситуация е Корнелия Нинова да даде пълномощно на Атанас Зафиров". Това каза пред БНТ Кристиан Вигенин по повод трусовете и юридическия казус в партията му.

"Няма никакво друго логично решение, защото това не е просто битка между бившия председател и сегашното ръководство, това е някаква неясна за нас битка срещу легитимни органи на партията".

Вигенин обясни, че Националният съвет на БСП с пълно единодушие е дал права на Атанас Зафиров като изпълняващ длъжността председател на партията: "Защо Корнелия Нинова продължава да стиска регистрацията и дава правомощия на хора, които не са в тясното ръководство на БСП, остава неясно. Тя можеше да има глас в листите, в един диалог можеше да разсъждаваме, но начинът, по който се прави това, е разочароващ".

Националният съвет на БСП решава дали да изключи Корнелия Нинова

Кристиан Вигенин потвърди, че при създалата се ситуация, има вероятност БСП да не участва в следващите избори: "Заявките на Нинова, че тя ще подписва, ще внася листи, няма да внесе листи, които не ѝ харесват, мисля че излизат извън нормалното политическо поведение. Не си представях и не съм искал такъв финал на тези 8 години на Нинова начело на партията".

Затова днес Националният съвет ще обсъди дали и какво наказание да наложи на Нинова и приближените ѝ. Ако всичко обаче върви наред, Атанас Зафиров би трябвало да внесе документите за регистрация на БСП и на новата коалиция от леви формации. Обединението в ляво Вигенин обясни така: "През последните 5-6 избори винаги имаше и други леви формации, които се състезаваха с нас за избиратели. На тези избори за пръв път се очертава възможността да няма конкурентни леви партии и коалиции, което ни дава шанс да се конкурираме с опонентите от дясно, а не помежду си".

Водещи новини

Още новини