Централното оперативно бюро на ДПС изключи Делян Пеевски

Bulphoto (архив)
share

Централното оперативно бюро на ДПС е взело решение да изключи от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от "ДПС Доган Пресцентър".

Днес, 27 август 2024 г., Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган проведе заседание с Централното оперативно бюро на ДПС.

Като взе предвид решението на Почетния председател на ДПС за освобождаване на Делян Пеевски като председател, на Халил Летифов, Станислав Анастасов, Искра Михайлова и Йордан Цонев като заместник- председатели и членове на ЦОБ, на Хамид Хамид и Радослав Ревански като членове на ЦОБ, на Ертен Анисова като народен представител, на основание чл. 6, ал. 2, ал. 4, т. 1, т. 2, т. 4, изречение второ, ал. 7, чл. 11, ал. 1 във вр. с чл. 9а от Устава на ДПС.

Делян Пеевски: Радев наруши Конституцията, на практика не е президент

Централното оперативно бюро прие следните решения:

1. Изключи от ДПС следните лица:

Делян Славчев Пеевски

Халил Реджепов Летифов

Искра Димитрова Михайлова-Копарова

Йордан Кирилов Цонев

Хамид Бари Хамид

Станислав Димитров Анастасов

Радослав Сабинов Ревански

Ертен Белгинова Анисова

2. Освободи Делян Славчев Пеевски като председател на ДПС

3. Освободи като заместник-председатели и членове на ЦОБ следните лица:

Халил Реджепов Летифов

Станислав Димитров Анастасов

Искра Димитрова Михайлова-Копарова

Йордан Кирилов Цонев

4. Освободи Хамид Бари Хамид като член на ЦОБ

5. Освободи Радослав Сабинов Ревански като член на ЦОБ

6. Предложи Ертен Белгинова Анисова да бъде освободена като заместник-председател на ПГ на ДПС

7. Освободи като председатели на областните съвети на ДПС следните лица:

Ерджан Ебатин – вр.и.д. Областен председател на ДПС

Варна Гюнай Далоолу – Областен председател на ДПС Велико Търново

Ердинч Хаджиев - Областен председател на ДПС Добрич

Тихомир Трифонов - Областен председател на ДПС Монтана

Юмер Хамза - Областен председател на ДПС Пазарджик

Юксел Расим - Областен председател на ДПС Пловдив

Мустафа Мустафов - Областен председател на ДПС Сливен

Тунджай Йозтюрк – вр.и.д. Областен председател на ДПС Стара Загора

Хамди Илязов - Областен председател на ДПС Търговище

Мехмед Атаман - Областен председател на ДПС Хасково

8. Утвърди нови образци на печати на ДПС и анулира предходните образци на печати.

Ахмед Доган аут от борда на директорите на ТЕЦ "Варна"

Системното нарушение от горепосочените лица на Устава на партията, неизпълнението на решенията на Националната конференция, на колективните органи на партията и на Почетния председател на ДПС поставиха пред риск не просто единството на партията, а нейното съществуване с идеите и философията на основателя на партията – д-р Ахмед Доган, залегнали в Устава на ДПС и програмните документи.

Посочените разпоредби на Устава на ДПС дават основание на Почетния председател и на Централното оперативно бюро да върне нормалното функциониране на партията и на нейните колективни органи и структури, за да се преодолеят тези рискове и партията ефективно и пълноценно да участва в политическия живот на страната.

В своите обръщения д-р Ахмед Доган обърна внимание и отправи ясно и категорично предупреждение, като даде време и възможност лицата сами да си подадат оставките, но процесите, следвайки своя ход, доведоха до днешните решения, които са окончателни.

Изключените лица от ДПС автоматично отпадат и от заеманите длъжности и от съставите на съответните ръководни органи на партията. Що се отнася до заемана длъжност в ПГ на ДПС, следва изрично да се подчертае, че парламентарната група е функция на партията съгласно чл. 27 от Устава на ДПС. Решенията на ПГ се приемат в съответствие с Устава и програмните документи на ДПС. Решения на ПГ, приети в нарушение на Устава на ДПС, са нищожни.

Съгласно чл. 9а във вр. с чл. 9, ал. 2, т. 7 от Устава на ДПС Почетният председател като основател и първи председател на ДПС олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегически цели на партията, неговите решения обвързват всички органи и структури на партията, включително за свикване на заседания на ръководните и контролните партийни органи.

Централното оперативно бюро, съгласно чл. 11, ал. 1 от Устава на ДПС е постоянно действащ ръководен орган и осъществява оперативното политическо ръководство на Движение за права и свободи. По силата на тази разпоредба ЦОБ на ДПС не просто може, а следва да приема всички решения, свързани с оперативната работа на партията, всички решения, свързани с функционирането на партията и нейното участие в политическия процес.

Днешните решения са по волята на всички членове на ДПС, за които зачитането на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, правовата държава, както и зачитането на правата на човека, правото на идентичност, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства, са основни ценности. За които ДПС е кауза !

Решенията от днешното заседание подлежат на обжалване пред Централната контролна комисия на ДПС.

Водещи новини

Още новини