Министър Милошев награди Георги Колевичин, който покори седемхилядника Абу Али ибн Сина (връх Ленин)

Министерство на туризма
share

Министър Евтим Милошев отличи със званието „Посланик на дестинация България“ Георги Колевичин, част от екипа на Министерството на туризма и наш колега и приятел, който изкачи седемхилядника Абу Али ибн Сина /връх Ленин/ - висок 7134 метра, част т. нар. „Снежен барс“, който се състои от 5 седемхилядника и се намира в планината Памир.

„Чувствам се горд, че човек като Георги Колевичин работи в Министерството на туризма и е изкачил Абу Али ибн Сина /връх Ленин/, който е висок цели 7134 метра. С цялото си познание като юрист, той работи в Министерството, което е много отговорно и неслучайно му подарявам статуетката „Посланик на дестинация България“, защото той е достоен посланик на страната ни, достигнал 7134 метра. Пожелавам му да достигне и покрива на света и да прослави България“, каза министър Милошев по време на церемонията по награждаване на Колевичин.

От седемхилядника Георги Колевичин е отронил камък със своя пикел, който подари на министър Милошев.

„Цялата експедиция продължи около 20 дни, а самата атака на върха ни отне малко повече от 10 часа“, разказва Колевичин, за когото алпинизмът е не просто хоби, а и голямата му страст. „Този връх ми е цел от януари, след като изкачих връх Чимборасо в Еквадор, защото постепенно вдигах височината до този момент. И сега това беше първият ми седемхилядник“, казва младият алпинист.

Георги разказва още, че експедицията е била изключителна трудна, заради студените вечери, в които температурите са падали до -31°C, а вятърът е бил със скорост от 45 км/ч. „Дори местните и водачите на други експедиции ни казваха, че от повече от 10 г. не е имало толкова лошо време“, споделя Колевичин, който е и единственият изкачил върха от всички взели участие в международната експедиция и развял българското знаме, окичено с туристическото лого на България и родния си град Разлог.

Трета българка успешно изкачи Еверест

Освен на връх Чимборасо, (Еквадор), с надморска височина 6310 м., Георги успешно е изкачил и върховете Елбрус, Кавказ (първенец на Европа), връх Тубкал в Мароко (първенец на Атласките планини – Африка), върховете Илиниса Север и Каямбе, (Еквадор). Следващата му цел е връх Аконкагуа (6962 m) в Аржентина, континентален първенец на Южна Америка.

Водещи новини

Още новини