Проф. Киров: Вървим по ръба на бръснача. Президентът не е нотариус, който да заверява чужда воля

share

"Отказът на президента да издаде указ за назначаване на служебно правителство с предложения от Кожарова състав напълно се вписва в правомощията му. Президентът не е нотариус, който да заверява чужда воля", заяви в "Денят започва" проф. Пламен Киров - бивш конституционен съдия.

"Той може да откаже да подпише указа и този отказ не е нарушение на Конституцията, макар че се чуват и други мнения на колеги. Но нали знаете, че когато има двама юристи има поне три различни мнения".

Кандидатът за министър е политическо лице, допълва конституционалистът. Оценката се дава от други политици. Те, изхождайки от своите интереси, дават и различни квалификации.

"Едни адмирират определен избор, други пък обратно - се противопоставят. Така, че и това е в реда на нещата", убеден е проф. Пламен Киров.

"Президентът може да назначи състав на служебно правителство само по предложение на служебния премиер – така може да се стигне до ситуация, в която да не може да се назначи ново служебно правителство. Но това значи ли, че не може да има нови предсрочни избори – мисля, че не и че вървим по ръба на бръснача, заяви проф. Киров.

Има ли право по Конституция президентът да отхвърли един служебен кабинет?

"Според някои експерти президентът Румен Радев може да се бави, колкото иска и да не назначи дата за избори. Но не може да се очаква от един "провален парламент" да попълва "домовата книга", каза проф. Киров.

Може изборите ни да са след тези в САЩ за президент (5 ноември), прогнозира още той.

"Ако ще се избират нови хора за постове по "домовата книга", може да се окаже, че сме избрали човек годен за премиер, а не за омбудсман или негов заместник например: ПП-ДБ събират опозиция срещу Пеевски и Калин Стоянов: За попълване на "домовата книга", смята той.

Проф. Киров предупреди и, че скоро изтича мандатът на двама конституционни съдии от президентската квота и може да се стигне до промяна, която ще е изгодна за "другата страна" по отношение на конституционните промени.

Той отново насочи "вербални стрели" към Христо Иванов като "баща на (сегашната) конституция".

Водещи новини

Още новини