Зафиров, БСП: Този парламент не може да е резервоар на "домовата книга"

Булфото, архив
share

Държим да потвърдим тезата си, че този парламент е напълно изчерпан. Основната му задача беше да състави работещо мнозинство и правителство. Провали се. Няма как този парламент да бъде резервоар на т. нар. „домова книга“, заяви на брифинг лидерът на БСП Атанас Зафиров. 

"Рискуваме да изберем хора на възлови позиции в държавата не заради техните качества и способности, а най-вече, за да отговорим на безотговорно направените в Конституцията промени", предупреди той. 

След отказа на президента да назначи служебния кабинет: проф. Пламен Киров посочи изхода от конституционната криза

И призова всички от списъка за потенциални премиери, които са отказали да заемат поста, да преосмислят позицията си. "Още повече тези, които застъпиха на постовете си в условията на функциониращи и приети вече промени в Конституцията", добави Зафиров. 

Списъкът с имена за потенциален служебен премиер: кои са опциите, които стоят пред президента?

Иначе, БСП подкрепят Радев за решението, което взе по-рано днес. "Принципната му позиция беше ясно заявена и защитена от него в последните дни. Видимо – г-н Калин Стоянов създава напрежение в обществото. Не става въпрос за експертните му качества, а за една обществена реакция, която беше видима и ясно заявена още на консултациите при президента. Не може един човек, пък било и той възлов министър, да се превръща в препъни камък за функционирането на цялата държава", заяви Зафиров. 

"Вината за абсолютната несъстоятелност на конституционните промени носят партиите, които ги инициираха и подкрепиха. Част от тях сега много гласовито се опитват ad hoc да правят опити да ограничат последствията от тези неграмотно и некадърно направени промени. Това е пореден епизод на пълното разпадане на държавността и опасност от крах на парламентаризма и демокрацията такива, каквито ги познаваме", коментира още той. 

Водещи новини

Още новини