"Ако си бяхме свършили работата, хората можеше още да се живи": ПП-ДБ настояват за по-човешки условия в психиатриите

Фейсбук
share

След двата безпрецедентни публични доклада на Европейския комитет против изтезанията, след многократните препоръки от десет години насам на националния омбудсман, шести пациент за последните пет години изгоря в държавна психиатрична болница, започна декларация от името на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) депутатът Стела Николова. 

Тя припомни, че през 2019 г. трима пациенти изгарят в психиатричната клиника в Пловдив и досега не е ясно какво се е случило с разследването. През май 2023 г. изгаря пациент в болницата в Церова кория, продължи Николова. Завързан и заключен изгаря Георги в Ловешката болница през октомври 2023 г. - ако е имало постоянно наблюдение на медицинска сестра, както изисква наредбата на здравното министерство, Георги щеше да е жив, посочи тя. Последният случай, по думите ѝ, на човек-факла в психиатричен кабинет е от 5 август т.г. във Варна, с 85% изгаряния.

През последните десет години омбудсманът в докладите си алармира за проблемите с финансирането на психиатричната дейност като 0.78 лв. лекарстводен, 2.00 лв храноден, както и за лошите хигиенни и битови условия в държавните психиатрични болници, каза още депутатът.

Пациентът, загинал при пожар във варненската болница, е бил вързан

Кадровите проблеми там са хронични и голяма част от болниците не отговарят на медицинските стандарти за персонал, няма регламентирано изискване за детектора за дим в психиатриите, прочете още Стела Николова. И припомни, че 49-ят парламент е приел само на първо четене законодателни промени в главата за психично здраве от Закона за здравето.

Ако тогава си бяхме свършили работата, хората можеше още да се живи, подчерта народният представител.

И отбеляза, че промените все още не са разгледани на второ четене в комисия в този парламент. 

От всички нас зависи дали в поредния парламент ще оставим живота и здравето на българските граждани в опасност, или ще направим това, което се изисква от нас и е платено с цената на човешки живот, заявяват от ПП-ДБ. Нито пациентите, нито медицинските специалисти заслужават лоши условия, недостатъчно финансиране и нечовешко отношение от страна на държавата. Време е за действие, а не за извинения заради липса на консенсус, се казва в декларацията.

Психиатриите у нас: Мизерни условия с отвратителни заплати

Изявлението на ПП-ДБ предизвика критика от ПГ на „Възраждане“. Георги Георгиев ги упрекна, че мерките, които се предлагат с този законопроект, не решават посочените проблеми, а целта е да се вкарат НПО-та в психиатричните заведения. Те имаха финансов министър, можеше да се финансира заплащането на психиатричните болници - той отказа и даде само 1 млн. лв. за храна, посочи Георгиев. Когато една парламентарна група оплаква финансовия ресурс на държавата, излиза на трибуната и се прави на супер заинтересована за проблемите на тези хора, а финансовият им министър не отпуска средствата за нуждите - около 50 млн. лв., а в същото време се дават огромни средства за помощи на Украйна, за закупуване на техника от САЩ, това, по думите на Георгиев, се казва изключителна наглост, безочливост, арогантност. 

Водещи новини

Още новини