Евродоклад установи зверства в психиатриите у нас

Връзване с вериги, бой с пръчки, недостиг на персонал -  това са само част от наблюденията на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа след извършена проверка в български психиатрични болници и социални домове за хора с умствена изостаналост.

През август екип от експерти е посетил държавните психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Курило, болниците в Царев Брод и Бяла, както и домовете за хора с умствена изостаналост в Куделин, Говежда и Самуил.

Единствената положителна констатация на проверяващите е, че и в трите държавни психиатрични болници битовите условия за живот са се подобрили от последното посещение на Комитета преди 14 г., предава БТВ.

В публикувания днес доклад Комитетът изразява своята „дълбока загриженост” за отношението към беззащитните хора в тези институции. А много от предишните препоръки за лечението, грижата и защитата на правата на хората с психични проблеми в България остават неизпълнени.

Психиатрични болници наемат бивши пациенти като санитари, разкри Манолова

Дни наред с вериги

Във всички посетени болници и социални домове делегацията се натъква на оплаквания на пациенти за малтретиране от санитарите – блъскане, ритане и бой с пръчки са само част от нарушенията на правомощията на работещите в тези институции.

Пръчки като описаните от пациентите са намерени от делегацията в кабинетите на персонала в домовете в Куделин, Говежда и Самуил. Експертите стават свидетели на ужасяващи гледки  в Царев брод, където, вместо с наличните подплатени обезопасителни колани, пациентите са връзвани за леглата с метални вериги за китките и глезените и заключвани с катинари в продължение на дни.

„Подобна срамна практика е напълно неприемлива и лесно може да се счита за нечовешка и унизителна. Това трябва да спре незабавно", категорични са проверяващите.

Комитетът за борба с изтезанията критикува и начина, по който се лекуват пациентите, а именно – без необходимите лекарства и достъп до упражнения на открито. Настанените в психиатричните институции са превърнати в затворници.

Факторът COVID

Пандемията от COVID-19 е сериозен риск за уязвимите пациенти и персонала, който всекидневно се грижи за тях. Комитетът  препоръчва на българските власти да разработят стратегия за реакция в пандемията за домовете и психиатричните болници, както и да се осигури необходимото финансиране за редовно PCR тестване.

„Подходът на българските власти за осигуряване само на храна три пъти на ден и покрив над главата в тези заведения е крайно недостатъчен и очевидно трябва спешно да бъде преразгледан”, съветват експертите.

Друг основен проблем е недостатъчният брой на медицински сестри и санитари, които да отговарят на нуждите на пациентите за лечение и рехабилитация. Според експертите заради ниските заплати и неблагоприятните условия на труд, нивото на персонала, особено на санитарите, е лошо.

„Това, в комбинация с неадекватно обучение и надзор, несъмнено увеличава риска от малтретиране на настанените“, добавят проверяващите. Според Комитета за борба с изтезанията „постоянният недостиг на персонал създава впечатлението, че в Министерството на здравеопазването грижите за психичното здраве не се оценяват достатъчно“.

„За съжаление направените изводи от посещението през 2020 г. сочат, че българските власти  не успяват да разберат изцяло колко е важно да има адекватен брой служители и че трябва да действат решително, за да отстранят този проблем“, пише още в доклада.

Кирил Ананиев коментира казуса със състоянието на държавните психиатрични болници

Реакцията на писхиатриите и институциите

„При вътрешното разследване, което си направих и санитарите, и сестрите казват, че това са дръжки на метли. Склонна съм да вярвам, защото пак казвам: аз не съм виждала, не съм чувала да се оплакват потребители, че са бити и малтретирани“, казва Бистра Георгиева, директор на дом в село Говежда.

От социалното министерство заявиха, че за някои от домовете вече са сезирали прокуратурата.
Инспектирана е и държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски" край София. Като проблем са отчетени отдалечената й локация и недостига на персонал.

„По стандарт и по наредба трябва да участват петима души на един човек. Ние никога нямаме на работа петима души персонал в едно отделение“, коментира д-р Цветеслава Гълъбова, директор на болницата.

Следващата проверка на експертите от Съвета на Европа ще е на условията в българските затвори.

Коментари

 1. 2020.12.02 | 23:18
  А БЕЗКРУПОЛНИТЕ КРАЖБИ НА ЕДРО ВЕЧЕ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ ТОЗИ И БЕЗ ТОВА СЪСИПАН НАРОД НЯМА ЛИ ДА СЕ ДРАСНЕ НЯКОЙ ДОКЛАД ОТ ЕВРОЙНСТИТУЦИТЕ ИЛИ НЕ ИМ Е НИКАК ИЗГОДНО ДА ПОГЛЕДНАТ В ТАЗИ ПОСОКА ЧЕ Е ТАЗИ КАША И ГОСПОД БОГ ДА СЛЕЗНЕ ЩЕ СЕ ОБЪРКА ЯКО
  1. 2020.12.03 | 03:33
   ЧЛЕНСКИЯ ВНОС !
 2. 2020.12.03 | 01:37
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
  1. 2020.12.03 | 03:31
   ГЕРБАВ ТРОЛ ДА НАИБА
 3. 2020.12.02 | 21:09
  То да бяха само там здраве му кажи.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет