Левите партии вече работят по обща програма за явяване на изборите

Булфото (архив)
share

Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева може би е един от възможните компромисни варианти. Това е мнението на Борислав Гуцанов - председател на ПГ на "БСП за България".

"След промяната на Конституцията, за което от БСП бяхме категорично против, се доведе до пълни абсурди, на които сме свидетели, когато говорим за служебните кабинети. В момента сме залог на тази безумна промяна, която беше направена в Конституцията преди няколко месеца. Не познавам кандидата за министър-председател. Имаме бегли виждания за нея. От краткия лист на възможни кандидати може би това е един от възможните компромисни варианти. Зависи много и от нейните качества и от това как тя ще погледне на тази изключително отговорна задача", коментира той.

Зафиров: БСП ще участва като коалиция на предсрочните избори

ПП-ДБ са партията, която трябва да замълчи най-накрая, категоричен е Гуцанов и обясни, че "благодарение на тях сме в тази ситуация": 

"ПП-ДБ реанимираха и ГЕРБ, и ДПС, така че да се изпадне в още по-тежка ситуация от това, което беше. Точно те да говорят за министъра на вътрешните работи, за КПКОНПИ или за бухалки, когато техните действия ни докараха дотук, е малко срамно, по-добре да замълчат". 

По думите му задачата на вътрешния министъра е да бъде намален купения вот, който, според него, може изцяло да изкриви управлението на държавата. 

В предаването "Преди всички" председателят на БСП декларира, че са готови да наваксат и да си върнат изгубеното доверие. 

Подадохме ръка към всяка лява формация, напомни той и каза: 

"Вървим с бързи темпове към това обединение, което ни е ключово важно". 

Освен това Гуцанов подчерта, че се слага край на войната с институциите и най-вече с президентската

"Тръгнали сме вече по съвсем друг път. Ключовата дума вече е диалог, а не разединение. Няма как при едно такова обединение да няма и друг резултат. В България има много леви избиратели и много хора, които искат да видят друго управление на България, а не това, на което се нагледахме през тези няколко години - на постоянни предателства, незачитане на националния интерес и некомпетентност".

Борислав Гуцанов бе категоричен, че вече се работи по обща програма за явяване на изборите:

"Ще направим всичко възможно да бъдем заедно. Имаме вече 10 групи за разработване на тази програма. Този процес е абсолютно необратимо. Всеки един от нас си е изпил горчивата чаша и е разбрал, че явявайки се самичък няма никакъв шанс. Всеки си взе своите поуки и уроци".

По думите му не може партията да бъде залог на ничии лични политически виждания, интереси или кариера. Запитан дали Корнелия Нинова трябва да бъде изключена от партията, той отговори:

"Има такива виждания на една част от нашите членове. Не се стигна до гласуване. Няма нужда да се стига до крайности, но решението е Бюрото да разгледа всички действия и да излезе с някакво предложение на следващото заседание. Никой не подхожда емоционално, наистина се разглежда по разумен начин".

Не може политиците да създаваме все повече проблеми, категоричен е председателят на ПГ на БСП. Според него диалогът е този, който трябва да е водещ, а не разединението. Той смята, че ще се намерят допирните точки. 

Водещи новини

Още новини