Меглена Плугчиева: Държавата излиза от релси, обществото очаква промяна в прилагането на ИК

БНТ
share

Държавата излиза от релси. Това е много опасен процес, който се задълбочава. Отново сме пред избори, което означава че трябва да има задълбочен анализ и корекции, които да дадат възможност за промяна. Това заяви бившият вицепремиер Меглена Плугчиева. 

"Очаквах, че парламентът ще направи промени в Изборния кодекс. Да се даде възможност за мажоритарен вот или нещо друго. Вижда се, че шест пъти се препотвърждава една и съща неуспяла система, която води до влошаване на сектора", каза още тя. 

Продължават срещите за съставяне на кабинет

Всички тези изтъркани фрази – членство в Шенген, членство в еврозоната, евроатлантически ценности, това са краткосрочни цели. Правителството на Главчев трябваше да каже какво конкретно се очаква да свърши. Сега, когато си отива този кабинет да знаем какво е свършено. Това го няма, няма оценки, добави бившият вицепремиер. 

По думите ѝ на последните избори обществото е показало неудовлетворението си. "Обществото очаква промяна в правилата и прилагането на Изборния кодекс. Не виждам какво ново биха предложили партиите. Те се раздробиха. Всичко това усложнява процеса още повече", смята Плугчиева. 

Шенген е много болна тема. С този частичен Шенген, не само, че нямаме предимства, но имаме и много проблеми. Нашата европейска система не е синхронизирана с европейската шенгенска система. Бяха дадени заявки, че до края на годината ще сме пълноправни членове на Шенген – това няма как да стане, отбеляза още тя. 

Водещи новини

Още новини