Адв. Деница Любенова: Законът за т.нар. ЛГБТ "пропаганда" противоречи на българската Конституция

Нова тв
share

Президентът ще наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование, смята адв. Деница Любенова – директор на правната програма на организацията "Действие".

Вчера неправителствени организации внесоха такова искане в президентството, като събраните подписи в подкрепа на инициативата са над 7000. Повод за това са приетите в Народното събрание законови промени, с които се забраниха теми, свързани с ЛГБТ общността, да се обсъждат в училище.

"В момента всеки политик в България, малко или много, си играе с популизма, изпадат в крайни виждания, преследват крайни цели, видимо и от този закон. Въпреки това към момента смятам, че това е един от малкото правни ходове, с които разполага обществеността, за да се противопостави на приетия закон", коментира адвокатът пред БНР.

Според нея това не е атака само срещу ЛГБТ хората в страната: "Това е атака и тестване докъде могат да стигнат с възгледите си, с действията си едни крайно популистки политически партии. И да изтестват докъде ние като гражданско общество можем да се противопоставим на тези действия".

За две седмици – две анти-ЕС решения. Толкова за геополитическата ориентация… тя явно е обратна

По думите ѝ в мотивите към поправките не се казва, че е установена съответната пропаганда в училищата. Говори се за една публична пропаганда, уточни адв. Любенова. И допълни:

"Очевидно излизаме извън предмета, който регулира конкретният закон. Това, което законодателят се опитва да прави, е фасадни мотиви, фрапантно разминаване между тези фасадни мотиви и това, което всъщност е действителната им цел, а тя е непропорционална държавна намеса в основни права на гражданите, които се реализират в рамките на образованието. Оттам трябва да тръгнем".

Тя е категорична, че този законопроект противоречи на българската Конституция. Според нея законопроектът тотално игнорира съществуващата действителност в страната:

"Няма как да забраним понятия, които са част от обществените отношения. Те не подлежат на каквато и да било регулация".

Освен това законът е достатъчно неясен, че да може ние да тълкуваме всичко като пропаганда, добави адв. Любенова и подчерта: "Ние не знаем докъде стигат пределите на този закон".

Водещи новини

Още новини